NASA şimdiye kadar bulunmamış bir gök cismi keşfetti! Tam 500 trilyon ton ağırlığında

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sisteminde yer alan "şimdiye kadar görülen en büyük kuyruklu yıldızı" bulduğunu açıkladı. Yaklaşık 140 kilometre genişliğinde olan kuyruklu yıldız, hali hazırda bilinen kuyruklu yıldızlardan tam 50 kat daha büyük.

14.04.2022-10:39 - (Son Güncelleme: 14.04.2022-11:11) NASA şimdiye kadar bulunmamış bir gök cismi keşfetti! Tam 500 trilyon ton ağırlığında

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, şimdiye kadar bilinenlerden 50 kat daha büyük olan ve genişliği 140 kilometreyi bulan bir kuyruklu yıldızı doğruladı. NASA, yaptığı açıklamada, ilk olarak 2010 yılında fark edilen, Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla varlığı doğrulanan kuyruklu yıldızın genişliğinin 137 kilometre, ağırlığının ise yaklaşık 500 trilyon ton olduğu iletildi.

Keşfedenlerin ismi koyuldu

Normal kuyruklu yıldızlardan 50 kat daha büyük olan kuyruklu yıldıza, onu keşfeden gök bilim insanları Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein düşünülerek, Bernardinelli-Bernstein ismi kondu.

Söz konusu kuyruklu yıldız saatte 35 bin kilometre hızla hareket ediyor fakat dünyamız için herhangi bir tehlike arz etmiyor. Bilim insanları, kuyruklu yıldızın 1 milyon seneden fazla bir zamandır Güneş'e doğru çekildiğini düşündüklerini belirtiyor.

NASA şimdiye kadar bulunmamış bir gök cismi keşfetti! Tam 500 trilyon ton ağırlığında

Bernardinelli-Bernstein, 2031 senesinde Dünya'ya en yakın olacağı yerde bulunacak. Fakat kuyruklu en dünyaya en yakın olacağı noktada bile Dünya’dan 1.5 milyar kilometre uzakta olacak. 

Bernardinelli-Bernstein, 3 milyon senelik eliptik bir yörünge hareketi yapıyor ve bu olay da onu Güneş'ten yaklaşık yarım ışıkyılı uzak bir mesafeye atıyor. 

Bu kuyruklu yıldız şu anda Güneş'ten yaklaşık 3 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Güneş Sistemi'nin düzlemine neredeyse dik açı olarak düşüyor.

Kuyruklu yıldız nedir?

Güneş Sistemi'nin oluştuğu ilk andan beri var olan buz dağlarına kuyruklu yıldız ismi veriliyor.

Dev buz parçaları Güneş'e her yaklaşımında üzerlerinde bulunan buzların bir bölümü eriyor, erime sonucunda da arkalarında kuyruk olarak isimlendirdiğimiz izler kalıyor. 

Bir kuyruklu yıldızın arkasında oluşturduğu kuyruk Dünya'nın 15 katı uzunlukta olabilir. Kuyruklu yıldızlar çok eski senelerden beri bilinen gök cisimleri arasında bulunuyor.

Şimdiye kadar güneş sisteminde 6 bin adetten fazla kuyruklu yıldızın bulunduğu kayıtlar altında tutuluyor. Kuyruklu yıldızların yüzeylerinin altında bazı maddeler bulunuyor. Söz konusu donmuş şekilde olan maddeler genellikle karbondioksit, karbon monoksit, metan ve amonyak gazları olarak biliniyor

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal