Instagram'da paylaşılan bu fotoğraf Mars'taki harika buzlu kum tepelerini gözler önüne seriyor. NASA'nın paylaştığı bu fotoğraf, Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı) adlı uzay aracıyla çekildi. Özel bir sensör sistemleri ile donatılan uzay aracı, Kızıl Gezegen'deki çarpıcı olayları da gözler önüne seriyor ve hemde Mars hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Buzlu kum tepeleri alanı, Mars'ın kuzey ovalarının yüksek enlemlerinde bulunan 5 km boyunca uzen temeln bir alanı kaplıyor.
Fotoğrafta yer alan çizgiler ve diğer özellikler 'mevsimsel sebepler' ile oluşuyor. Şubat ayında, uzay aracındaki özel kamera ile çekilen fotoğraf, eriyen buzun neticesinde meyden temel gelen oluşumları da gözler önüne seriyor. Öte yandan bölgedeki bazı kum tepeleri en temel gruptan ayrılmış durumda. Bunlar, ken temella benzeyen bir biçimde kraterin yüksek kesimlerine doğru uzanıyor gibi duruyor.
Diğer taraftan Çin’in Mars’a gönderdiği Tienvın-1 keşif aracı ile kızıl gezegenin iki yarım küresinden fotoğraf gönderdi. Mars'ın göz alıcı hali fotoğraflarla bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre, Tienvın-1 keşif aracı, Mars’a yaklaşık 11 000 kilometre mesafeden çektiği iki resmi Dünya'ya gönderdi. Açıklamada Güney Yarım Küreyi gösteren resmin 16 Mart’ta, Kuzey Yarım Küre’yi gösteren resmin ise 18 Mart’ta çekildiği kaydedildi. Fotoğraflarda Mars'ın üzerine düşen güneş ışınları, gezegenin hilal biçimde görünmesini sağlıyor. Keşif aracının mayıs ya da haziran ayında Mars’a inmesi bekleniyor. Dünyadan 23 Temmuz 2020’de ayrılan Tienvın-1, Mars yörüngesine girene kadar 202 günlük uçuş gerçekleştirmiş, bu sürede 4 kez yörünge düzeltmesi yapan araç, 475 milyon kilometre mesafe katetmişti.
Tienvın-1’in, mayıs ya da haziranda Kızıl Gezegen’e inmesi bekleniyor. Çince "göklerdeki hakikati aramak" manasına gelen ''Tienvın'' misyonu, adını milattan önce 4. Yüzyılda yaşamış Çinli şair Çu Yuen'in dizelerinden alıyor. NASA, Mars hakkında heyecanlandıran gelişmelere imza atamaya devam ediyor. Hatırlatmak gerekirse 18 Şubat 2021 tarihinde Mars Keşif Programı kapsamında Perseverance uzay aracını Mars’a başarı ile indiren NASA, Mars için çalışmalarını devam ettiriyor. Bu kapsamda Mars helikopteri olarak isimlendirilen Ingenuity, Mars’ta ilk uçuşu gerçekleştirecek.
Mars’tan bir çok görüntü ve ses gönderen gezgin Perseverance, Mars’ın Jezero krateri ilk sırada olmak üzere keşif seyahatlerine başladı. Mars’ın yüzeyinden görüntüler gönderen uzay aracı buna ilave olarak 16 dakikalık bir ses kaydı da almış ve NASA da bunu SoundCloud hesabı üzerinden paylaşmıştı. İnsanların dikkatini çeken bu ses kaydında ürkütücü bazı sesler de bulunuyordu. Mars’tan bir çok görüntü ve ses gönderen gezgin Perseverance, Mars’ın Jezero krateri ilk sırada olmak üzere keşif seyahatlerine başladı. Mars’ın yüzeyinden görüntüler gönderen uzay aracı buna ilave olarak 16 dakikalık bir ses kaydı da almış ve NASA da bunu SoundCloud hesabı üzerinden paylaşmıştı. İnsanların dikkatini çeken bu ses kaydında ürkütücü bazı sesler de bulunuyordu.
NASA'ya ait Perseverance keşif aracının Mars'a inmesinin ardından 'kızıl gezegenle' ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Mars gezegeninin yüzeyinde milyarlarca sene önce varolan suyun nasıl yok olduğu uzun süredir gizemini koruyor. Ancak bilim adamları şimdi bu soruya yanıt bulmuş olabilir. Suyun büyük çoğunluğunun Mars'ın dış katmanı olan kabuğunda sıkışmış olabileceği düşünülüyor. Mars'ın yüzeyinin altına sıkışan minerallerde gezegendeki suyun çoğunluğunun kapalı kaldığı teorisi geliştirildi. BBC'nin teknoloji muhabiri Paul Rincon, sonuçları Science dergisinde yayınlanan ve 52'nci Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda tartışılan araştırmayı derledi.
Mars etrafında dolanan uzay aracından ve gök taşlarından elde edilen bulguları ele alan araştırmada suyun nasıl kaybolduğunu bulmak için bir bilgisayar simülasyonu geliştirildi. Bundan dört milyar sene önce Mars daha sıcak ve nemli bir gezegendi; büyük ihtimalle de daha kalın bir atmosferi vardı. Su nehirlerden akar, kayalar arasında oluklar yaratır ve kraterleri meydana getirirken bir milyar sene önce değişimin başladığı, gezegenin daha soğuk ve tenha bir hale büründüğü düşünülüyor.
NASA, Mars hakkında heyecanlandıran gelişmelere imza atamaya devam ediyor. Hatırlatmak gerekirse 18 Şubat 2021 tarihinde Mars Keşif Programı kapsamında Perseverance uzay aracını Mars’a başarı ile indiren NASA, Mars için çalışmalarını devam ettiriyor. Bu kapsamda Mars helikopteri olarak isimlendirilen Ingenuity, Mars’ta ilk uçuşunu 1 Nisan tarihinde gerçekleştirecek. Çalışmaların sürdüğünü ve ilk uçuşların nisan ayının ilk haftasından önce geleceğini müjdeleyen bilim adamları, uçuş bölgesinin yapay sınırları, nerde olursa olsun, Ingenuity'nin uçuş testleri sırasında içinde kalması gerekli olan bir arazi bölgesinin olacağını söylüyor. NASA, Dünya’dan 100 kat daha ince bir Mars atmosferi bulunduğunu söylüyor ve bunu hesaba katarak aracın alışık olduğumuz helikopterlerden farklı yapıda olduğunu aktarıyor.
Yani bu araç yalnızca daha kuvvetli bir oyuncak drone değil. Ingenuity, geçen yaz Dünya'dan kalkış sırasında şiddetli sarsıntılardan, Şubat ayında Mars'ın atmosferinde Perseverance'ın yedi dakikalık iniş sahnesine kadar, Mars'a yapılacak oldukça zorlu bir yolculuğa dayanacak 85 000 000 dolarlık bir araç. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin Mars'a gönderdiği keşif aracı Persevarence, Kızıl Gezegen'den birbirinden çarpıcı resimler göndermeye devam ederken yaşanan gelişme, dünyada son haber oldu. Bilim insanlarının yeni çalışmada, Mars'ın gizem perdesi kısmen aralanmaya ve merak edilen sorular cevap bulmaya başladı.
NASA'ya ait Perseverance keşif aracının Mars'a inmesinin ardından 'kızıl gezegenle' ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Son olarak bilim adamları Mars'taki gizemli örümcek şekillerinin nasıl meydana geldiğini ortaya çıkardı. Araneiform ismi verilen bu şekiller, gezegenin güney kutup bölgelerinde bulunan çukurlardan oluşuyor. Dünya'da ya da Güneş Sistemi'ndeki başka herhangi bir gezegende önceden bu tür çukurlara rastlanmadı.