İtalyan asıllı, Fransız devlet adamı Napolyon Bonapart, 19. Yüzyıl Avrupası’nın yeniden şekillenmesinde en büyük rol oynayan yöneticilerinden biri olarak gösterilir. 1769 yılında İtalya’da küçük soylu bir ailede Korsika Adası’nda doğan Napolyon, yatılı olarak başladığı Fransız Brienne Askeri Okulunda ilk defa Fransızca öğrenir ve başarılı şekilde mezun olur. 1789’’da gerçekleşen Fransız Devrimi’nin destekçileri arsında yer alan Napolyon, bu sırada Fransız ordusunda da subaydır.
1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi’nin ardından ön plana çıkan Napolyon Bonopart, İngilizlerin Tulon limanı kuşatmasında ön plana çıkarak kuşatmanın kaldırılmasında etkili olmuştur. Kısa süre içerisinde siyasal ve askeri anlamda ünlenen Napolyon, Paris yönetimine karşı yeni anayasa çalışmalarını desteklemiş ve 1796 yılında İtalya’daki Fransız kuvvetlerin başkomutanı olmuştu. Aynı yıl çıktığı İtalya seferinde stratejik olarak başarılı bir sefer yürütmüş ve ilk başarısını kazanmıştır.
Avusturya ile yaptığı savaşlar sonucunda Adriyatik Denizi'nde Osmanlı Devleti ile komşu olmuştur. İtalya ve Avusturya’ya kısa süre içerisinde büyük başarısızlıklar yaşatan Napolyon komutasındaki Fransız ordusu, ticaret yollarını ele geçirebilmek için Mısır seferine çıkar. 18. yüzyılda Avrupa’da gerçekleştirdiği seferlerle yenilmez olarak anılan Napolyon, İskenderiye ve Kahire’yi ele geçirir ancak Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından Akka’da durdurulur.
Bu yenilgisinin ardından Fransa’daki karışıklıklardan dolayı Paris’e geri döner. Paris’te iktidarı ele geçiren Napolyon, kendisini diktatör ilan eder ve Fransa imparatoru olur. Fransa’nın içerisinde bir dizi reform hareketlerine başlamasının yanı sıra Avusturya, İtalya ve Prusya’ya da ağır mağlubiyetler yaşatır. Fransa’nın bu ilerlemesine karşı Avrupa ülkeleri Fransa’ya karşı birleşir. Uzun zaman önce kaldırılmış olan köleliği yeniden getirmek isteyen Napolyon’un Fransız birlikleri Haiti’de yerli halk tarafından gerilla taktiği ile mağlup edilir.
İspanya ve Rusya’daki başarısız seferlerin ardından tahttan çekilmek zorunda kalan Napolyon sürgüne gönderilir. Kısa süre sonra Fransa’ya dönen ve sadece 100 gün iktidarda kalan Napolyon, bu defa İngiliz muhafızları gözetimi altında kanserden ölünceye kadar yaşadı.
Avrupa ve Afrika’da bir çok bölgeyi Fransa topraklarına katan Napolyon, Uzun süre Fransa’yı yönetmesine rağmen Fransızcaya tam olarak hakim olamamıştır. 1800’lü yıllara damgasını vuran Avrupa’nın bugün ki siyasi ve askeri sınırlarının belirlenmesinde katkısı olan bir devlet adamı olmuştur.