Nano Partikül Aşısı Kovid-19'a Karşı 10 Kat Koruma Sağlıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında herkes dört gözle aşının bulunmasını bekliyor. Bu kapsamda, bilim insanları koronavirüsün hareketlerini taklit eden eğitimli nano-partiküller içeren deneysel bir Kovid-19 aşısı geliştirdi.

04.11.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 04.11.2020-14:40) Nano Partikül Aşısı Kovid-19'a Karşı 10 Kat Koruma Sağlıyor

ABD’de bulunan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, nano partüküller içeren deneysel bir yeni tip koronavirüs aşısı geliştirdiğini bildirdi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) 60’tan fazla mutasyonunu taklit edebilen nano partiküllerin hücreleri enfekte ederek koronavirüse karşı bağışıklık oluşturulması hedefleniyor.

ANTİKOR SAYISI 10 KAT ARIŞ GÖSTERDİ

Bilim insanları aşının fareler üzerinde yapılan deneylerinde, Kovid-19’u etkisiz hale getiren antikor sayısının 10 kat arttığının görüldüğünü bildirdi.

ORTAYA ÇIKACAK MUTASYONLARA KARŞI KORUYOR

Aşı farelerden sonra bir makak maymunun üzerinde de denendi. Araştırmacılar, aşının Kovid-19’un hücrelere tutunmasına yardımcı olan başak proteinlerinin farklı şekillerine göre eğitildiğini ifade ederek, maymuna verilen farklı koronavirüs mutasyonlarının hepsini etkisiz hale getirdiğini belirtti. Bu sayede, nano partiküller içeren aşının Kovid-19’un gelecekte açığa çıkabilecek diğer mutasyonlara karşı da insanları koruyabileceği belirtildi.

Bir bilim dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Doktor Neil King, ‘Umuyoruz ki, nano partikül formunda geliştirdiğimiz aşı dünyada çok fazla hasara neden olan pandemiyle savaşta önemli bir rol oynayacak. Sonuçlarımız oldukça umut verici. En kısa sürede insan deneylerine başlamayı umuyoruz. Yeni teknolojiler bize umutsuz gibi görünen hastalıkların tarihe karışması için büyük imkanlar sunuyor’ dedi.

Bununla birlikte, aşının insan deneylerinin bu yıl sonunda başlanacağı ve üniversite ile iki biyoteknoloji şirketi arasında kitlesel üretim için görüşmelerin sürdüğü açıklandı.

İNSAN DENEMELERİ YIL SONUNDA BAŞLAYACAK

Aynı zamanda aşının, şu anda son aşama insan denemelerine devam eden Pfizer7Biontech, Moderna ve AstraZeneca/Oxford aşıları gibi soğuk zincir tedariğine ihtiyaç duymadığı belirtildi. Bilim insanları aşının saklama koşullarındaki kolaylıktan dolayı dünyanın her yerine güvenli bir şekilde ulaştırabileceklerini de ifade etti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal