Nanenin Faydaları Nelerdir? Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yemeklerinizin vazgeçilmez lezzeti olan nane, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir bitkidir. 25-30 farklı türü bulunan nane, çoğu zaman nemli yerleri sever. Hoş bir kokuya sahip olan bu bitki türü aynı zamanda tam bir şifa deposudur. Peki, nanenin faydaları nelerdir? İşte detaylar...

26.03.2020-13:23 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-13:04) Nanenin Faydaları Nelerdir? Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Nane, iştah açar, sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Stres ve baş ağrısı için mükemmel bir nimettir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskinin azaltılmasını sağlar. Ateşi düşürücü özelliğe sahiptir. Sindirim sistemi ve mide için oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırılmasını sağlar. Vücutta biriken gazın dışarıya atılmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının da düşürülmesine yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına birebirdir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrıyı önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte oldukça faydalı bir bitkidir. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünün artırılmasını sağlar.

NANE NASIL TÜKETİLİR?

Nane, salata ve yemeklere güzel bir koku ve tat katmak için kuru ya da taze olarak eklenebilir. Aynı zamanda, yemeklerden sonra içilen nane çayı hazmı kolaylaştırmayı sağlar. Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan nane çayı vücuda sakinlik ve dinginlik katar. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker. Nane suyuna bir miktar sirke eklenilip tüketildiği zaman iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.

NANE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Taze nane yapraklarını 3-4 parçaya ayırarak bir tepsiye yayın ve 24 saat kurumasını bekleyin. 24 saatin sonunda yapraklar kurumuş olmalı. Eğer yapraklar kurumadıysa bir gün daha bekletin. Daha sonra bir demlik kaynamış suyun içerisine 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı ekleyerek ateşin üzerinden alın. 10-20 dakika demlendikten sonra yaprakları süzerek çayınızı içebilirsiniz. Nane çayınıza limon ve tatlı olması içinde bal da ekleyebilirsiniz.

NANE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açılmasını sağlar,
  • Boğaz kuruluğuna iyi gelir,
  • Gaz gidericidir,
  • Safra taşı çözer,
  • Mide bulantısını alır,
  • Kusmayı geçirir,
  • Mide ekşimesini azaltır,
  • Sindirime yardımcı olur,
  • Ağız kokusunu alır,
  • Kas ağrılarını hafifletir,
  • Kronik ağrıyı azaltır,
  • Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar,
  • Alerjik öksürüğe iyi gelir,
  • Astıma iyi gelir,
  • Stresi azaltır,
  • C vitamini yönünden zengindir,
  • Antioksidan etkisi vardır.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal