Kazandığı sayısız madalyanın dışında Bulgaristan Türklerinin yaşadığı sıkıntıları dünyaya duyurmasıyla tarihe geçen ‘’Cep Herkülü’’ lakaplı Naim Süleymanoğlu, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Dünyanın takdirini kazanmış sporcularımızdan birisi olan Naim Süleymanoğlu’nun hayatı ve spor kariyeri pek çok kişi tarafından merak edildi. Peki Naim Süleymanoğlu Kimdir, nereli ve kaç yaşında? Naim Süleymanoğlu neden öldü, kaç kilo kaldırdı?
Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya geldi. 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Naim Süleymanoğlu, Türkiye’de halter sporunun sevilmesini ve yayılmasını sağlayan Süleymanoğlu, henüz çocuk yaştayken keşfedildi.
Ustası Hilmi onun halter kaldırmadaki yeteneğini fark ettikten sonra ailesinden izin alarak halter alanına yönlendirdi ve Kırcaali’de yatılı olarak okumaya başladı. Okulun dışında kalan zamanlarda tüm hayatını halter ile geçiren Naim Süleymanoğlu annesinin endişeleri arasında spor kariyerine çocuk yaşlarda başladı.
Yarışmalara katılabilmesi için yaşı büyütülen Süleymanoğlu, Kırcaali’deki başarısı sonrası milli takıma davet edildi ve Bulgaristan’ı dünya şampiyonalarında temsil etmeye başladı. 16 yaşında dünya rekoru kırarak büyük bir başarıya imza atan Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında yılın haltercisi seçildi.
9 yaşında başladığı halterde 15 yaşında Dünya Gençler Şampiyonası’nda 2 altın madalya aldı. 16 yaşında ise yine altın madalya kazandı fakat bu kez rekor kırarak.
1984’te kendi ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci sporcu olarak tarihe geçti. 84-85 yılları arasında Bulgaristan’da başlayan asimilasyon politikası sonrası Naim Süleymanoğlu olan adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi. O günden sonra Türkiye’ye kaçmak ve yeniden kimliğine dönmek için planlar yapan Naim Süleymanoğlu 1986’da Avusturalya’da Melbourne Büyükelçiliği’ne sığındı.
Turgut Özal’ın bizzat devreye girmesinin ardından Türkiye’ye iltica etti.
1988 Seul Olimpiyatları'na Türkiye adına katılabilmesi için Türk Hükûmetince Bulgaristan'a 1 milyon 250 bin dolar ödenerek gerekli izin alındı. Bu olimpiyatlarda Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145, 150,5 ve 152,5 kg; silkmede 175, 188,5 ve 190 kg; toplamda da 320, 339 ve 342,5 kg kaldırdı ve altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti ve böylece Türkiye'ye olimpiyatlar tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu. Silkmede kaldırdığı kendi ağırlığının üç katından 10 kilogram fazla olan 190 kg ile ve bunu başaran dünyadaki tek kişi olarak tarihe adını yazdırdı. Dünya üzerinde bu başarıyı tekrarlayan başka bir halterci hâlen çıkmamıştır.
1992 Barselona Olimpiyatları'nda rakiplerine karşı ezici bir üstünlük sağladı ve altın madalyayı çok rahat kazandı. Aynı yıl Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.
1996 Atlanta Olimpiyatları'nda 64 kiloda 4 dünya rekoru kırarak 3. kez olimpiyatlarda madalya kazanarak tarihe geçti.
Başarıları sonrasında Time Dergisi’ne kapak olan ve Birleşmiş Milletler’de konuşma yapan Naim Süleymanoğlu Bulgaristan Türklerine yapılan zulmü dünyaya anlattı. Bu paylaşım sonrasında büyük baskı altında kalan Bulgaristan, Türkiye’ye göç etmek isteyen Türklere sınır kapılarını açmak zorunda kaldı.
Bu olay sonrası Naim Süleymanoğlu Bulgaristan Türklerinin milli kahramanı olarak anılmaya başlandı.
1 metre 47 santimetre olması nedeniyle “cep herkülü” olarak anılan Süleymanoğlu, kısa boyuna rağmen kendi ağırlığının 3 katını kaldırarak tarihe geçti ve sayısız rekor kırdı. Gençlerde 13 büyüklerde 50 olmak üzere toplamda 63 rekorun sahibi olan Süleymanoğlu büyük başarılara imza attı.
Koparma kategorisinde 152,5 kilo rekoru bulunan Süleymanoğlu, silkme kategorisinde ise 190 kilo rekora sahip. Bu ağırlık o dönemki yarışmada kendi ağırlığının 3 katının 10 kilo fazlası anlamına geliyor. Yani 60 kiloya sahiplen 190 kilo kaldırdı.
Siroza bağlı karaciğer yetmezliği bulunan Süleymanoğlu, nakil olmasına rağmen ameliyat sonrası oluşan beyin kanamasına bağlı olarak yoğun bakıma alındı. Uzun süre yoğun bakımda tedavisi devam den Süleymanoğlu 18 Kasım 2017’de hayatını kaybetti. Süleymanoğlu’nun cenazesi 19 Kasım’da Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.