Naim Süleymanoğlu, 2017 yılında hayata gözlerini yumdu. Kısa bir süre önce ünlü sporcunun hayatı film yapıldı. Defalarca dünya şampiyonu olan Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan'da doğmuş, daha sonra Bulgaristan'ın Türklere uyguladığı baskı nedeniyle Türkiye'ye göçmüş ve Bulgar Türklerinin sesi olmuştur. Naim Süleymanoğlu'nun hayatına dair ayrıntılı bilgileri haberimizin içerisinde bulabilirsiniz.
Naim Süleymanoğlu (Bulgaristan'da değiştirilen adı: Naum Şalamano), 23 Ocak 1967 tarihinde, Kırcaali'de dünyaya geldi. 18 Kasım 2017 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. Yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkülü olarak anılır.
Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986 tarihinde Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye iltica etmesinde ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal devreye girmiştir.
Haltere 1977 yılında, dokuz yaşında iken başladı. On beş yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alması ile şampiyon oldu. On altı yaşındayken rekor kırarak bir kez daha şampiyon oldu. Bununla birlikte halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanının sahibi oldu. Kariyeri süresince üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu bulunur. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır. 1984 senesinde (16 yaşındayken),silkme kategorisi içerisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak adını tarihe geçirdi.
1983 - 1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tamı tamına altmış üç rekor kırmış, yine bu dönem içerisinde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar aldı. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi oldu. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyet'ler ile birlikte boykota katılması nedeni ile katılamadı. Bu dönem içerisinde Bulgar Hükûmetinin Soya dönüş operasyonu kapsamı içerisinde Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi. Bu baskılardan ötürü de Türkiye'de iltica etmiştir.
1984,1985,1986 yıllarında yılın haltercisi unvanını alan Naim Süleymanoğlu Türklere ve Türk adına olan boykotlara Bulgaristan da dahil olduğu için bazı müsabakalara çıkamadı.
Ardından Bulgar Hükümeti tarafından Soya Dönüş Operasyonu sebebiyle onun ve ailesinin isimleri değiştirildi. Yasaklanan Türk isminin ardından ismi Naum Şalamanov olarak değiştirildi.
Yaşadığı baskılardan kurtulmak ve Türkiye bayrağı altında müsabakalara katılmak için 1986'da Türkiye büyükelçiliğine sığındı ve Türkiye'ye iltica etti.
1.47 metre olan Naim Süleymanoğlu; 2004 Yerel Seçimlerinde MHP'den Büyükçekmece'nin Kıraç Belediyesi Başkanı adayı, 2007 Genel Seçimleri'nde bir kez daha MHP'den İstanbul milletvekili adayı olmuş fakat ikisinde de seçilememiştir.
Siroza bağlı karaciğer yetmezliği sebebiyle tedavi gören Süleymanoğlu'na 6 Ekim 2017 tarihinde ameliyatla karaciğer nakli gerçekleşti Nakil sonrası beyin kanamasına bağlı ödem nedeni ile beyin ameliyatına alınan başarılı halterci Süleymanoğlu'nun hayati tehlikesinin sürdüğü ifade edildi O günden itibaren de yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017'de 50 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi 19 Kasım 2017 Pazar günü Fatih Camii'nden kaldırılmış ve Edirnekapı Şehitliği'nde defnedilmiştir.
İlk dünya rekorunu kırdığında henüz on beş yaşındaydı. 1984, 1985 ve 1986 tarihlerinde dünyada "Yılın Haltercisi" oldu.
1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu. Yedi kez dünya şampiyonu oldu, kırk altı dünya rekorunu kırmayı başardı.
Kendi kilosunun üç katından 10 kilo fazlasını kaldırmayı başarabilen tek sporcu olarak tarihe geçti. Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi oldu.
1988 senesinde Time dergisine kapak oldu. 1988 Seul Olimpiyatları'nda 60 kg'da, silkmede 190 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
1988 tarihinde Seul Olimpiyatları'nda altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırmış ve bununla birlikte büyük bir zafer kazanmıştır.
Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş sporu dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcu olmuştur. 1992 tarihinde Uluslararası Halter Basın Komisyonu'nca "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.