Myanmar, Arakanlı Müslümanlara Yönelik Suç İşlemeye Devam Ediyor

Myanmar'ın yeni tip coronavirüs salgını devam ederken de Arakanlı Müslümanlara karşı suç işlemeye devam ettiği kaydedildi.

15.04.2020-14:36 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-16:39) Myanmar, Arakanlı Müslümanlara Yönelik Suç İşlemeye Devam Ediyor

Arakan Rohingya Birliğinin (ARU) raporunda, tüm dünya yeni tip coronavirüsle boğuşurken, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı silahlı çatışmalara, soykırım ve suç faaliyetlerine yoğunlaştığı bildirildi.

Yayımlanan raporda, Arakan eyaletinde yer alan en az 7 kentte sayıları binden fazla olan Arakanlı Müslüman'ın uydurma ve gerçeği yansıtmayan suçlarla ya da hiçbir bir suçlama olmadan cezaevlerine atıldığı ifade edildi.

Şubat’ta ülke içerisinde seyahat belgeleri yanlarında olmadan seyahat eden 7’si kadın ve biri çocuk olmak üzere 15 Arakanlı Müslüman'ın hızlı bir şekilde yargılandıktan sonra mahkum edildiği ifade edilen raporda, bunun gibi birçok durum yaşandığının altı çizildi.

Raporda, ülke içerisinde göç etmek zorunda bırakılan Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplarda, Arakanlı Müslümanlar ve diğer etnik grupların köylerinde yeni tip coronavirüs salgını görülme tehlikesinin yüksek olduğu ifade edildi.

Myanmar'da yeni tip coronavirüse yakalananları sayısı 74'e çıkarken, virüs kaynaklı 4 can kaybı yaşandı.

İİT VE ULUSLARARASI CAMİAYA ÇAĞRI

Raporda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve uluslararası topluluklardan, Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlar dahil olmak üzere Arakan'da bulunan bütün grupların coronavirüse karşı korunması, asılsız suçlamalarla hapse atılan bütün Arakanlı Müslümanların çıkarılması, Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplara coronavirüsle mücadele çerçevesinde gerekli yardımların yapılması, bölgedeki internet sınırlamalarının kaldırılması ve Arakan eyaletinin kuzeyinde yaşanan şiddetin durdurulmasıyla ilgili çağrı yapılması istendi.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ve Müslümanlar arasında çatışmalar patlak vermiş, olaylarda çoğu Müslüman olmak üzere binlerce kişi öldürülmüş ve yüzlerce ev ve iş yeri yakılmıştı. Arakanda bulunan sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de yapılan eşgüdümlü saldırıları bahane gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerine başlamıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, 2017 yılının Aralık ayından sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş'e giden insanların sayısı 900 bine yükseldi. Uluslararası insan hakları kuruluşları, paylaştıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce sayıda köyün yok edildiğini göstermişti.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara olan şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak niteliyor.

YORUM YAZ..
Modal