Müzik öğretmeni; öğrencilere nota, ses, tempo, enstrüman ve ritim becerileri dahil olmak üzere müziğin tüm yönleri hakkında eğitim verir. Müzikle ilgili bilgi ve becerinin uygun yaş grubu ve yeteneğe göre kazandırılmasını sağlar.
Üniversitelerin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Müzik Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Konservatuarların opera, şan, Türk Sanat Müziği gibi ilgili bölümlerinden mezun olan bireylerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Bunun için üniversitelerin Müzik Öğretmeni bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler Müzik Öğretmeni unvanına hak kazanmaktadır. Ayrıca üniversitelerin Türk Sanat Müziği gibi bölümlerinden mezun olan kişiler de öğretmenlik yapabilmektedirler. Fakat bunun için formasyon eğitimi almaları gerekmektedir.
Müzik öğretmeni olabilmek için 4 sene eğitim süreleri vardır. Sonrasında da özel yetenek sınavlarına girmeleri gerekmektedir.
2022 senesinin müzik öğretmenliği için KPSS taban puanına baktığımızda en düşük 67,62 puandır.
Müzik öğretmenliği eğitiminde ses eğitiminin temel amacı, müzik öğretmeni adayına kendi sesini doğru, güzel ve etkili kullanma ve korumaya ilişkin davranışlar kazandırmakla birlikte, müzik eğitimi vereceği öğrencilerinin seslerini eğitme yöntemlerini de öğretmektir. Bu sebeple müzik öğretmeni olabilmek için seste önemlidir.
Müzik öğretmenliği için TYT yeterli mi?
Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o sene yapılan TYT'ye girmiş olma zorunlulukları vardır. TYT'ye giren öğretmen adayları TYT'den en az 150 puan almaları gerekiyor.
2022 Müzik Öğretmeni-Ortaöğretim Maaşları Müzik Öğretmeni-Ortaöğretim maaşı ortalama olarak aylık 8750 TL'dir. En düşük Müzik Öğretmeni-Ortaöğretim maaşı 7000 TL, En yüksek ise 10500 TL'dir.