Muzun içeriğinde yer alan protein bazı kişilerde oral alerjiye neden olabilir. Bu sendrom, polene alerjik reaksiyon gösteren kişileri daha fazla etkiler.
Muzun meydana getirdiği alerjik reaksiyon ise deride hafif kaşıntıdan nefes almakta zorlanmaya kadar çeşitli şekillerde belirtiler verebilir. İçeriğinde, protein haricinde yüksek oranda karbonhidrat da içeren muz insan sağlığında gerekli olan enerji arzının büyük bölümünü bulundurur. Sağlık için çok faydalı olduğu bilinen muz, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olur.
Besin alerjisi bilindiği üzere aslında zararlı olmayan bazı maddelerin bağışıklık sistemi tarafından istilacı olarak algılanıp ona karşı açmış olduğu bir savaştır. Alerjik reaksiyon oluşmaya başladığı sırada vücut, alerjenle mücadele etmek için histamin adı verilen bazı kimyasallar salgılar ve bu kimyasalar da kişide alerjik semptomları tetikler. Bağışıklık sistemi genel olarak muzda bulunan kitinaz adı verilen proteine karşı duyarlıdır ve tüketim sonrası bu proteine tepki gösterir.
Muz alerjisinin belirtileri arasında; burun akıntısı ile gözlerde yaşarma görülebilir. Bazı kişilerde öksürük meydana gelebilir. Muz alerjisinin diğer görülen belirtileri ise şöyledir;
Muz alerjisi olan kişilerde muzu tükettikten sonra ağız bölgelerinde kaşıntı oluşmaya başlar. Kaşıntı hissi yoğun olarak damak bölgesinde hissedilir. Kaşıntı harici dilde yanma ve boğaz kısmında da gıcık oluşabilir.
Alerji meydabna getiren gıdalar tüketmek sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler. Bundan dolayı muz yedikten sonra başlayan karın ağrıları, bulantılar, ishal ve kusma gibi semptomlar yaşanabilir.
Muz alerjiniz varsa muzu tükettikten sonra cildinizde döküntü veya kaşıntı görebilirsiniz. Bazı durumlarda belirli alanlarda görülen bu cilt problemleri cildin tamamında da görülme ihtimali yüksektir.
- Şişlik hissi
Muz alerjisi bazı kişilerde dudaklarda, dilde, gözde ve boğazda şişmeler şeklinde ortaya çıkabilir. Şayert duru ciddi boyutta ise mutlaka 112 acil ekibinden yardım alınmalıdır.
Anafilaksi, genel olarak solunum yollarının daralmasına neden olan ve çok nadir görülen reaksiyon olup hayati risk teşkil eder. Anafilaksi ani doku şişmesi meydana getirir ve hava yollarında tıkanmaya neden olur. Bu durumda solunum problemleri ortaya çıkar ve kişi nefes almakta zorlanır.
Nefes alma zorluğu kan basıncının aniden düşmesine neden olabilir ve bu durum hasta kaybına da neden olabilir. Nabızda artış, baş dönmesi, uyuşukluk gibi belirtiler anafilaksinin diğer belirtileri arasındadır ve kesinlikle acil tıbbi müdahale gerektirir.
Muz alerjisi için ilgili sağlık kuruluşlarından alerji testi yaptırılması yeterlidir. Muz alerjisinin neden olduğu egzama, kaşıntı gibi reaksiyonlar, doktor tarafından verilen reçetelerdeki anthistaminik krem ya da ilaçlarla tedavi edilir. Şiddetli muz alerjileri için de epinefrin enjeksiyon uygulaması gerçekleştirilir.