Mutasyonlu koronavirüs (kovid-19) salgınıyla ilgili kaygılandıran uyarı yapıldı. Koronavirüsün mutasyonlu üç versiyonunun hasta yatış ile can kaybı sayılarını artırabileceğine işaret eden Türk tıp dernekleri, "Salgında bugüne kadar üç varyantın (B.1.1.7, B.1.351, P.1) bulaşma hızları arttı. Bu varyantlar, bulaşıcılığın artmış olması riskini taşıyor." açıklamasını yaptı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ve Halk Sağlığı Uzmanlığı Derneği aracılığıyla, koronavirüs türleriyle ilgili geniş çaplı bir değerlendirme yapıldı. Dernekler koronavirüsün mutasyon neticesi farklılaşan 3 ayrı çeşidinin, hastaneye yatış ile ölüm hızını artırabileceği uyarı yaparken pek çok insanın aşılanması temin edilinceye dek bu varyant virüslerin yayılımlarının önüne geçmek için daha sıkı önlemlere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Yeni türlerin takip edilmesi ve yayılmalarını önlemek için uygulamaya konan tedbirlerin sıkılaştırılması hatta ilave tedbirler alınmasının ehemmiyetine dikkat çeken dernekler şu açıklamada bulundu:
"Salgında bugüne kadar üç varyantın (B.1.1.7, B.1.351, P.1) bulaşma hızları arttı. Bu varyantlar, bulaşıcılığın artmış olması riskini taşıyor.
Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, bu yayılma olasılığını 'çok yüksek' olarak ölçümlüyor.
İngiltere'de ortaya çıkan B1.1.7 varyantının bulaşma hızı ve ikincil atak hızları yüzde 40-70 daha yüksek.
Bu durum, ileri yaştakiler veya eşlik eden hastalıkları bulunanlar olmak üzere tüm yaş gruplarında hastaneye yatışları ve ölüm hızlarını artırabilir.
Farklı düzeylerde de olsa her üç varyantın antikorların etkilerinden kaçabilmeleri, Kovid- 19 geçirmiş kişinin iyileştikten sonra yeniden hastalığa yakalanmasına yol açması kaygı verici"
Dernekler, mutasyon geçirmiş virüslere karşı, aşılama ile sınırlama önlemlerinin yanında etken takip yapılması, şehirlerarası ulaşımın varyant tespit edilen şehirler için zorunlu sebepler haricinde sınırlanması ve sıkı bir şekilde izlenmesi, önlemlerin kaldırılması hususunda aşamalı ve yerel dinamikleri dikkate alan bir gevşeme politikasının takip edilmesini öneriyor.