Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, mutasyonlu virüse karşı korunma tedbirleri önerdi. Yeni mutant virüse karşı nasıl korunabiliriz? Mutasyon nedir? Mutant virüsten korunma yolları neler?
MUTASYON NEDİR?
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon, bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişikliktir.
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içerisindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmeleri ifade eder. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak isimlendirilir.
MUTANT VİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI NELER?
Mutasyonlu virüs vakalarının artmaya başlaması nedeniyle Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, 3 yeni tedbir önerisinde bulundu.
1) Mesafeyi 1 metreden 1.5 metreye çıkarmak.
'Eskiden aynı ortam içerisinde bulunan 10 kişi varken bunlardan 3'üne bulaşıyorsa şu an 6-7'sine bulaşabiliyor. Böyle olunca da korunmak için bizim biraz daha dikkatli olmamız lazım. Önceden sosyal mesafemiz 1 metre ise şimdi bunu en az 1.5 metre yapmalıyız.'
2) Süreyi 10 dakikadan 3'e düşürmek.
'Önceden karşılıklı durma süremiz diyelim ki 10 dakika ise şimdi bunu mutlaka 2-3 dakikalara indirmemiz lazım.'
3) Tek maske yerine çift maske takmak.
'Özellikle kapalı bir ortamdayız, havalandırması az olan bir ortamdayız ve süre de biraz uzayacaksa o zaman maske sayısını 2 maske yapabiliriz ya da Almanya'nın önerdiği filtre özelliği daha sıkı olan, havadaki partikülleri bile tutabilen maskeyi tercih etmek öyle bir ortamda gerekebilir.'
Kara, aşının ilk dozuyla korunmanın tam başlamayacağını da dikkat çekti: 'İkinci dozu olduktan sonra 7 ila 10 gün sonrasında bizim korunmamızın başlayacağını biliyoruz. O bakımdan, bugün 'aşı oldum rahatız' diye bir hareket içerisinde veya 'vaka sayılarımız azalıyor' diyerek bir rahatlama içerisinde olmamamız lazım.
İngiltere'de bunu çok net olarak gördük. Rakamlar düştüğünde maskeye, mesafeye daha az dikkat etmeleri çok ciddi bir 3. dalgaya neden oldu.'