Müsteşarlar, bakanlıklarda ve elçiliklerde görev alan üst rütbeli kişilerdir. Müsteşar, bakandan sonra gelen yetkili kişidir. Bakanların ve elçilerin adına görevlerini yaparak yöneten ve yürüten rütbeli kişi müsteşarlardır. Bakanın emrinde çalışan müsteşar, devlet memurları arasında en yüksek rütbeye sahip memurdur.
Müsteşarlar, siyasi bir konuma sahip değildir. Her bakanlıkta en fazla bir müsteşar bulunmak zorundadır. Bakanlar görev yerinde olmadığında müsteşarlar bakanlar adına karar alır ve yürütmeyi sağlar.
Bakanlara her türlü danışmanlık ve yardımları yapan müsteşarlar, bakanların sorduğu bütün soruları da yanıtlamak zorundadır. Müsteşarların emir verme ve denetleme görevleri bulunur. Bakanlardan sonra gelen müsteşarlar, bakanların istediği bütün görevleri yerine getirmek durumundadır. Ayrıca müsteşarlar bakanların bütün yetkilerini de kullanma hakkına sahiptir.
Bakanın incelediği bütün bakanlık işleri, imzasının alınması için müsteşarın önüne getirilir.
Bakan müsteşara direkt bir yetki verirse, müsteşar bu görevi yapmakla yetkilidir.
Müsteşarlar, Bakanlık Teftiş Kurulu’nun verdiği kararlar haricinde birçok kararı denetleme yetkisine sahip kişilerdir.
Müsteşarlar devlet memurudur. Hangi bakanın müsteşarı ise o bakanlığın mesleğine sahip olmalıdır. Farklı meslekteki kişilerin bakanlıklarda görev alması mümkün olsa da, bakanlığın alanına göre o meslekte yetişmiş ve tecrübeli kişiler müsteşar olarak göreve getirilmektedir.
En az lise mezunu olan kişiler müsteşar olabilmektedir. Müsteşarlar bakanlar tarafından belirlenir. Müsteşarlık için alınması gereken özel bir diploma ve belge yoktur. Bakanın seçtiği müsteşar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı onayının alınmasından sonra görece başlayabilmektedir.