Müslüman Erkek Hristiyan Bir Kadınla Evlenebilir mi?

Günümüzde evlilik müesseselerinde dini nikahın önemi oldukça büyüktür. Resmi nikah ile beraber imam nikahı da tercih edilmektedir. İslam dinine göre Müslüman erkek Hristiyan bir kadınla evlenebilir mi? İslam'da gayrimüslim biriyle evlenmenin şartı nedir?

28.01.2021-13:11 - (Son Güncelleme: 28.01.2021-13:11) Müslüman Erkek Hristiyan Bir Kadınla Evlenebilir mi?

Müslüman bir erkeğin gayrımüslim bir kadınla evlenmesi mümkün müdür? İslam dinine göre farklı inançlara sahip kadınla evlenmek mümkün mü? Muhafazakar bireyler, Müslüman erkeğin Hristiyan bir kadınla evlenebilir mi sorusuna güvenilir bir yanıt almak için araştırmalar yapıyor. Peki, İslam'da gayrimüslim kimseyle evlenmenin şartları nedir?

Kur'an'ı Kerim'de ayrıntılı bir biçimde ele alınan evliliğin kimlerle ve hangi şartlarda yapılacağı birçok kişinin araştırma konusu olmaktadır. Peki Müslüman bir erkek gayrimüslim bir kadınla evlenebilir mi?

MÜSLÜMAN BİR ERKEK GAYRİMÜSLÜM BİR KADINLA EVLENEBİLİR Mİ?

Müslüman bir erkeğin Hristiyan ve Yahudilerle evlenmesi caiz ise de, tahrimen mekruhtur, harama yakındır. Gayrimüslim ile evlenmesi tenzihen mekruhtur. Ancak Allah'a şirk koşan ve ona ortak koşanlarla evlenmek tamamen uygunsunsuzdur.

Evlenme akdinin sınırları ve şartları Kur’an-ı Kerim’de ve sünnette detaylı bir şekilde yer almıştır. Kimlerle evlenilip, kimlerle evlenilemeyeceği detaylı bir biçimde açıklanmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de, Müslümanların gayrimüslimlerle evlenmeleri konusunda belli sınırlamalar getirilmiş ve Müslüman bir kadın veya erkeğin müşriklerle evlenemeyeceği açıkça vurgulanmıştır. Bakara suresinin 221. ayetinde mealen; 'İman etmedikleri sürece, Allah’a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mü’min bir cariye ondan daha hayırlıdır. İman etmedikleri sürece, Allah’a ortak koşan erkeklerle, kadınlarınızı evlendirmeyin. Allah’a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de iman eden bir köle ondan daha hayırlıdır…' buyrularak konuya açıklık getirilmiştir.

Bunların dışında kalan ehl-i kitap (Hristiyan ve Yahudi) kimselerle evlenme konusunda ise; erkek ile kadın ayrı olarak mütalaa edilmiştir. Şöyle ki; '… Mümin kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helaldir.' (Mâide, 5/5) ayeti ile müslüman bir erkeğin ehl-i kitaptan bir kadınla evliliğine izin verilmiştir.

Durum böyle olmakla birlikte eş seçiminde Müslüman hanımların tercih edilmesi aile huzuru ve toplumsal uyum açısından daha uygun olmaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal