Marmara Denizi'ni etkisi altına alan saran müsilaj (deniz salyası), uydu tarafından uzaydan görüntülendi.
İTÜ UHUZAM aracılığıyla Mart ayından bu yana alınan uydu kayıtlarında, Marmara Denizi'nde deniz salyasının 10 günde 3 kat arttığı tespit edildi.
Ülkemizin ilk uydu yer istasyonu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM) aracılığıyla, Marmara Denizi'nde meydan gelen müsilaj uydu tarafından uzaydan kayda alındı.
UHUZAM Marmara Denizi'nde meydana gelen deniz salyasının dağılımını ve yoğun olduğu yerleri belirlemek için operasyon başlattı.
Bu çerçevede, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) dağılımı, Spot 5, Pleiades ve Spot 6&7 uyduları tarafından görüntülendi. Uzaydan elde edilen görüntü kayıtları ile Marmara Denizi'nde müsilajın yerleri belirlendi.
Mart ayından bu yana alınmaya başlanan uydu görüntülerinde, Marmara Denizi'nde müsilajın (deniz salyası) artış hızı da tespit edildi.
Müsilajın, Marmara Denizi'nin Kapıdağ Yarımadası'ndan İzmit Körfezi'ne kadar olan doğu kısmında, 14 Mayıs tarihinde 25, 19 Mayıs tarihinde 58 , 24 Mayıs tarihinde 85 kilometrekarelik bölgeye geldiği uydu görüntülerinden belirlendi. Konu olan bölgede 10 gün içerisinde üç katın üzerinde bir deniz salyası artışı olduğu tespit edildi.
Uydu kayıtlarında, deniz salyası en fazla İzmit Körfezi ile etrafı, İstanbul'da Anadolu Yakası'nın sahilleri ile Adalar etrafında olduğu tespit edildi.
Yüksek çözünürlüklü uydu kayıtlarında, deniz salyasının yer yer Marmara Denizi'nin her yerine parça parça dağıldığı yansıdı.
İTÜ UHUZAM Müdürü ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yanalak, açıklamasında, İTÜ UZUHAM'ın kurulumunun 1996 yılında başladığını, 2003 yılından bu yana İTÜ'ye bağlı bir Uygulama ve Araştırma (UYG-AR) Merkezi statüsü elde ettiğini dile getirdi.
Marmara Denizi'ni kaplayan deniz salyasının görüntüleri...