Muharrem ayı en faziletli aylardan biri olarak kabul edilir. Bu ayı en hayırlı bir biçimde geçirmek için hangi dualar, ibadetler yapılmalıdır? Gelin soruları birlikte cevaplayalım.
Muharrem ayının birinci gününün içerisinde akşam ve yatsı vakitleri arasında yani zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gecesi 2 rekat namaz kılınır. Muharrem ayının ilk akşamında da tesbih namazı kılınır ve bu namaz içerisinde 'Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip et. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.' biçiminde dua edilir.
Muharrem ayı içerisinde birinci gününde 1000 kere İhlas suresi okunduğu takdirde insanın kul hakları affedileceği Kur'an-ı Kerim'de ifade edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de 'Ramazanın ardından en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.' sözleri ile ifade edilmiştir. Bu sebeple de Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak bir hayli faziletli kabul edilmiştir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) vaktinde Yahûdiler yalnızca Muharrem ayının 10. (âşûrâ) günü içerisinde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine yahut sonuna bir gün ilave eklenerek oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Bazı rivayetlerde de bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulması tavsiye olunmuştur. (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu sebepten ötürü âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız kılmamaktır. Bir önceki ya da sonraki günü ilave ederek iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek toplam üç gün de tutulabilir.