İnsanlar merakla Muharrem ayının ne zaman olduğunu, Muharrem ayı orucunun anlam ve önemini araştırmaya devam ediyor. Muharrem ayı içinde yapılan aşure günü ise araştırılanlar arasında. Peki Muharrem ayı ne zaman başlayacak? Muharrem ayında neden aşure pişirilir? Muharrem ayı ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Muharrem ayı bu sene 30 Temmuz Cumartesi tarihinde başlayacak. 30 Temmuz aynı zamanda Hicri takvime göre de yılın ilk günü olarak bilinir. Hicret Müslüman vatandaşlar için önemli bir dönüm noktasıdır. Hz. Ömer'in halife olduğu zamanlarda hicret gerçekleşmiştir ve Hz. Ali'nin yaptığı teklif ile hicri takvim başlangıcı 30 Temmuz olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayı da bu sebeple hicri takvimin başlangıç gününe denk gelmektedir
Aşure günü Muharrem ayının 10. gününe denk gelir. Yani bu sene aşure günü 8 Temmuz tarihinde olacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı Muharrem ayı orucu ile ilgili şu bilgileri vatandaşa duyurmuştur; Peygamber Efendimiz Muharrem ayında 9. gün 10. gün ya da 10. gün ve 11. gün oruç tutmayı insanlara tavsiye etmiştir. Muharrem ayının yalnızca 10. gününde oruç tutmak mekruhtur. Muharrem ayının 10. günü aşure gününe denk gelmektedir ve bu sebeple 10. gün oruç tutulması Yahudilere benzeme kaygısı taşıdığı için mekruh görülmüştür. Bunun yanında sadece 10. gün değil 9 ve 11. günlerde de oruç tutmak önerilmiştir. Peygamber Efendimiz de sadece Muharrem ayının 10. günü oruç tutmayı bırakmıştır. Konuyla ilgili "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet olunuz." buyurmuştur. Hz Muhammed Muharrem ayı orucu ile ilgili şunları söylemiştir; "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah'ın değer verdiği aylardan olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur." "Aşure günü orucunun bir önceki senenin günahlarına kefaret olmasını Allah'tan dilerim." Hz. Aişe ise İslam öncesi devirde Mekke'de bulunan halkın oruç tuttuğunu ve aşure gününe peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmiştir. Peygamber Efendimiz Medine'ye hicretinden sonra da aşure orucunu tutmaya devam etmiş ve tüm Müslümanlara da aşure günü ile birlikte bir önceki gün ve sonraki gün oruç tutmalarını tavsiye etmiştir.
Muharrem ayında pişirilen aşure ile ilgili birçok rivayet günümüzde gelmiştir. En çok bilinen ise Hz. Nuh Gemisinin Muharrem ayında karaya oturduğu, Hz. Adem'in tövbesinin bu ayda kabul edilmesi, Hz. İbrahim'in ateşten bu ayda kurtarılmış olmasıdır. Muharrem ayının 10. gününde pişirilen aşure, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği günü yad etmek amacıyla yapılmaktadır. Aşure pişirilen evlerde yıl boyu bereketin eksik olmayacağına inanılır. Bu yüzden içerisinde 45 çeşit bakliyat ve yemişler konulur ve komşulara dağıtılır. Aşure günü bu sebeple komşuluk ilişkilerinin canlandırılmasına da fayda sağlar. Aşurenin şifalı olduğuna inanılır ve hasta ve çocuklara yedirilir. Dağıtılan aşure kabı yıkanmadan geri verilir. Eğer ki pişirilen aşure artarsa ağaç diplerine dökülmesi ve bu ağaçların o yıl daha çok meyve vereceği düşünülmektedir.