İklim değişikliğinin olumsuz etkileri her geçen gün artarak büyüyor, özellikle de orman yangınların tüm dünyada artmasına sebep veriyor. Son iki yıldır yaz aylarında orman yangınlarıyla boğuşan Muğla'da çok miktarda ormanlık alan zarar gördü. Ormanların gördüğü zarar, arıların bal yapmasının da önüne geçiyor. Bu nedenle üreticiler bal fiyatlarının 400 TL'nin de üstüne yükselebileceğini söylüyor.
"Ormanlar yandı, o arılar da ölecek"
Muğla Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Tuncay Beştoy, açıklamalarda bulundu. Konuyla ilişkin açıklamalarında, "Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si Anadolu'da, bunun yüzde 85'i ise Muğla'daydı. Muğla'nın yüzde 35'i ise Marmaris'teydi ama tamamen bitti. Göçer arıcıların dönecek yerleri kalmadı. Yani getirip kovanlarını koysalar bile o arıların bal yapacağı ormanlar yandı, o arılar da ölecek" ifadelerini kullandı.
"Devletin maden kadar tarımı da regüle etmesi gerekiyor"
Beştoy, orman köylüsünün genel itibarıyla arıcılardan oluştuğuna değinerek, "Yüzde 50'si iflas etti, diyelim. Onlarla birlikte ürün aldığı insanlar da iflas edecek. Arılarını bıraktıklarında bitkiler döllenmeyecek ve tarımsal üretim düşecek."Şu anda badem üretimi yüzde 85, elma üretimi yüzde 65, kiraz üretimi yüzde 75 arıya bağlı. Arı olmazsa, badem, elma ve kiraz döllenmez. Döllenmezse ağaç meyve vermeyecek. Otlar döllenmeyince hayvanın yiyeceği ot çıkmayacak. Zaten su azaldı doğru dürüst sulama yapamıyor. Devletin maden kadar tarımı da regüle etmesi gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
"400 liraya çıkar ve artık lükse girer"
Bal üreticileri de yangınların bıraktığı hasarın bal üretimine etkisinden dert yandı. "Yangınlar işin tuzu biberi oldu. Şimdi kovan koyacak yerimiz yok" diyen Marmarisli bal üreticisi Mehmet Yücel, "Bu iş böyle giderse balın kilosunu 400 liraya çıkar ve artık lükse girer." diye konuştu.