Monoklonal Antikor Nedir?

Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği 'monoklonal antikorlara' dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini, nüfusunu bu tedaviyle korumaya çalışacağını açıkladı.

31.01.2021-13:41 - (Son Güncelleme: 31.01.2021-15:26) Monoklonal Antikor Nedir?

Koronavirüs aşılarının bütün dünyaya yetip yetmeyeceği konusu üzerine, bazı ülkelerin 'monoklonal antikorlara' dayalı ilaçlarla Covid-19’a karşı mücadele etmeye planlarken, monoklonal antikorlarla ilgili bilinmeyenleri açıkladık.

MONOKLONAL ANTİKOR NEDİR?

Antikorlar 'vücudun bağışıklık sisteminin savaşçıları' diye açıklanabilir. Koronavirüs ya da başka herhangi bir patojen vücudunuza girdiğinde antikorlar virüsün dikensi uçlarına yapışarak onun sağlıklı hücrelere girişini engellerler. Fakat insan vücudu bir çok farklı türde antikor üretir. Bunların en güçlülerine 'etkisizleştiren antikorlar' denir.

BBC’nin haberine göre Bilim insanları bu antikorları eleyerek en güçlülerini, virüse yapışmakta en mahir olanı seçer ve seçilen antikor labaratuvarda çoğaltılır, büyük miktarlarda üretimi yapılabilir.

İşte bu yöntemle elde edilen antikorlara tek bir antikor hücresinden klonlandıkları için monoklonal antikor ya da mAb deniyor.

Aynı hücreden klonlanan bütün antikorlar birbirinin aynı olup, virüsün belli bir kısmına yapışırlar.

Dolayısıyla tersinden söylemek gerekirse, belli bir virüse veya onun sadece belli bir yüzeyine yapışması amacıyla üretilen antikorların bu nedenle monoklonal olması gerekiyor.

Bu antikorlar hastalara verildiğinde derhal onun bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Bununla birlikte monoklonal antikorların sorunu, başlangıçta doğru antikor hücresinin seçiminin genellikle çok zaman alması ve bu nedenle de pahalıya mal olması.

Monoklonal antikor tedavisi, bazı ülkelerde şu ana kadar uygulanan, Kovid geçirip iyileşmiş hastalardan elde edilen plazma hücresi tedavisinin zıddı bir yaklaşım.

YORUM YAZ..
Modal