Elektronik imza veya sayısal imza, ayrı bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik veri ile mantıksal ilişkisi olan ve kimlik doğrulama için kullanılan elektronik verilere konan isim.
E-imza olarak da tanınan bu sistem, elektronik alanlarda imza yerine kullanılabilen kanuni kimlik doğrulama düzenidir. Mobil imza da elektronik imzadan ayrı olarak mobil GSM hattına ekleniyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla, geçen senenin son çeyreği ile ilgili Pazar Verileri Raporu paylaşıldı.
Bu verilere göre, elde edilen e-imza sayısı dört milyon 710 bin 319’a çıktı. Mobil imza sayısı da 687 bin 99’a yükseldi. 2020'nin sonu itibariyle beş milyon 397 bin 418 elektronik sertifika elde edildi.
Özel firma ile kamu kurumlarının pek çoğunda yürütmeye başlanan mobil ve elektronik imza ile, elektronik ortamda hazırlanan dilekçe ile yazışmalarda ıslak imza süreci bitti.
Başka bir elektronik veriye dahil edilen ya da elektronik veri ile mantıksal bağlantısı olan ve kimlik doğrulama için kullanılan elektronik imza, ıslak imzayla aynı değerde olan bilgisayarla gerçekleştirilen işlemler için kullanılıyor.
Elektronik imzanın atılması için şahsa ait bir Nitelikli Elektronik Sertifika gerekiyor.
Elektronik imzanın, mobil imza yetkisi sağlanan GSM operatörlerinin SIM kartlarına yüklenmesi olarak değerlendirilen mobil imza da herhangi bir işleme onay verilmesi için talep edilen ıslak imzanın yerine geçiyor.