Ramazan ayına nihayet girilmesiyle birlikte pek çok dini vakfın imsakiyeleri konusunda araştırmalar da hız kazandı. Süleymaniye Vakfı üyelerinden Abdulaziz Bayındır’ın yayınladığı Süleymaniye Vakfı imsakiyesi 2022 pek çok müslümanın gündeminde yer almaya devam ediyor. İnsanlar mizana uygun olan Ramazan ayı imsak ve iftar vakti imsakiyesini görmek için arama motorları üzerinden yoğun bir araştırmaya girişti.
Mizana uygun Ramazan imsak ve iftar vakti imsakiyesi nedir?
Ramazan ayının ilk sahur gecesi bugün gerçekleşecek. Milyonlarca müslüman gece saatlerinde uyanarak sahur vaktinde yemeklerini yedikten sonra oruçlarına başlayacak. Süleymaniye Vakfı’nın yayınlandığı imsakiyede Ramazan ayının imsak ve iftar vakitleri ayet önekleriyle belirtilmiştir. İşte Süleyman Vakfı’nın yayınladığı imsakiyeye göre Ramazan ayının imsak ve iftar vakitleri:
Sabah namazı ve imsak vakti
Güneşin doğmasına kısa bir süre kala sabah namazı vakti gelir ve orucun gerektirdiği yasaklar da başlamaktadır. Bu durum Kur’an’ın şu ayetiyle açıklanmaktadır:
“Sabahı bölen; geceyi dinlenme zamanı, Güneş ile Ay’ı hesaba uygun yapan odur. Bunlar güçlü ve bilgili olanın koyduğu ölçüdür”. (En’âm 6/96)
Arapça’da El-ısbah sabaha giriş veya sabahta kızıllık anlamlarını, Faliq’ul ısbah ise seher vakti karanlıkla karışan kızıl ve beyaz ışıkları bölen kızıl kuşak anlamlarını taşımaktadır. Hz. Muhammed döneminde bir müslüman Hz. Muhammed’e namaz vakitlerini sormuş ve Hz. Muhammed de şu şekilde yanıt vermiştir:
Ogün Allah’ın Elçisi, sabah namazını, fecr (kızıllık) yarıldığı sırada kıldırdı. İnsanlar neredeyse birbirini tanıyamayacaktı. (Müslim, Mesâcid 178 - 614)
“(Cebrail) Sabah namazını kızıllığın parıldadığı, oruçluya yiyeceğin haram olduğu sırada kıldırdı. ”
“Nebi sallallahu aleyhi ve sellem sabahı kıldırırken birimiz yanında oturanı tanırdı .”
"Mü'minlerin kadınları elbiselerine bürünmüş olarak Allah’ın Elçisi sallallahu aleyhi ve sellem ile sabah namazına katılırlar, namazı bitirince evlerine doğru ayrılırlardı da alaca karanlıktan kimse onları tanımazdı ."
Güneş’in doğu noktasının sıfır noktasına varmasıyla birlikte sabah namazı kılınmalıdır. Güneş’in doğduğunun kesin olarak anlaşılması için Güneş ışıklarının batı kısımlarına tam olarak ulaşması gerekmektedir. Güneş’in doğmasıyla birlikte gece tamamen sona erer. Hz. Muhammed bu konu hakkında ‘’Gece yüzünü gösterir, gündüz sırtını döner, Güneş de batmış olursa oruçlu iftar eder.” Bunu gündüze uygularsak şöyle deriz: “Gündüz yüzünü gösterir, gece sırtını döner, Güneş de doğmuş olursa gündüz başlamış olur.” ifadelerini kullanmıştır.