Ailelerin miras konusunda zaman zaman anlaşmazlığa düştükleri ve miras paylaşımı konusunda sorun yaşadıkları biliniyor. Peki miras nasıl paylaştırılır? Miras paylaşımı ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Türk Medeni Kanunu'nun bildirdiğine göre bir kişi vefat ettikten sonra mirastan yararlanacak aile yakınlarının birlikte hareket etmeleri gerekir. Geride kalan bir mirasçı bulunmuyorsa, vefat eden kişinin mal varlığı kardeşlere eşit olarak paylaştırılır. Vefat eden kişi geriye bir vasiyet bıraktıysa mirasçı olan kardeşlerin payları saklı olması durumunda kişinin vasiyeti geçerli sayılmaktadır ve miras kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Fakat vefat eden kişinin vasiyeti mirasçı kardeşlerin paylarını da içine alıyorsa kardeşler saklı paylarının oranını belirleyerek tenkis davası açabilirler. Eğer kardeşler miras konusunda bir anlaşma yapamıyorsa geride kalan konut satışa çıkarılabiliyor. Konut satışının gerçekleşmesi için de mirastan yararlanacak tüm kardeşlerin onay vermesi gerekiyor.
Eğer mirastan yararlanacak kişilerden 65 yaş üstünde olanlar varsa akli denge durumuna göre rapor alması gereklidir. Geriye kalan konutun satışının gerçekleşmesi için miras intikali yapılması gerekmektedir. Kalan miras taşınmayan bir mal varlığı ise borçların varislere geçmesi işlemi miras intikali olarak bilinmektedir. Bu konu Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla veya noterden veraset belgesi alınarak gerçekleştirilebilir. Belge alındıktan sonra vekalete sahip kişi varislerin hepsi ya da varislerden bir kişi ile birlikte tapu müdürlüğüne gidip başvuru yaparak elde edilen belgeleri sunmalıdır.