Miras Hukuku

Miras hukuku nedir? Miras hukuku mal paylaşımı? Miras hukuku zümre sistemi? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

16.05.2018-19:25 - (Son Güncelleme: 16.05.2018-19:16) Miras Hukuku

Miras hukuku nedir?

Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü yada gaipliği durumunda, bu kişinin malvarlığının kimlere ve ne şekilde kalacağını düzenleyen hukuk koludur.

Kaç türlü mirasçı vardır?
Yasal ve atanmış olmak üzere iki tür mirasçı vardır.
Tereke nedir?
Şahsa bağlı olmayan ve mirasçılara kalabilen mal varlığına tereke denir.
Atanmış mirasçı kimlerdir?
Yasal olarak miras bırakanın mirasçısı olmamasına rağmen, miras bırakanın isteğiyle mirasçı olma hakkına sahip olan kişidir.
Zümre sistemi nedir?
Türk Medeni kanununda zümre (derece) sistemi kabul edilmiş olup, yasal mirasçı olabilmek için bir zümreye mensup olmak lazımdır. Bir önceki zümrede mirasçı olması, bir sonraki zümrenin mirasçılığını engeller. Yine aynı biçimde, zümre ve kök başı alt soyun mirasçılığına engel olur.

1.derece (zümre) mirasçılar kimlerdir?

Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun alt soyudur. Yani miras bırakanın çocukları, torunları ve sonrakiler sınırsız şekilde mirasçıdır. Çocuklar eşit şekilde mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her kademede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır.

2.derece(zümre) mirasçılar kimlerdir?

2.derece mirasçılar, miras bırakanın mirasçıları ana ve babasıdır. Ana ve baba eşit biçimde mirasçıdırlar.
Miras bırakandan önce vefat etmiş olan ana ve babanın yerlerini, her kademede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır. Yani miras bırakanın, ana ve babasının ölmüş olması durumunda, mirasçıları halefiyet yoluyla kardeşleri ve kardeşlerinin alt soyu olacaktır.Bir kısımda hiç mirasçı olmaması durumunda, bütün miras diğer kısımdaki mirasçılara kalır.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal