Mimar Sinan'ın Doğduğu Ağırnas Yenileniyor

Kayseri’de bir zamanlar Rum ve Türk nüfusun iç içe yaşadığı Ağırnas, Melikgazi Belediyesi’nin yaptığı yenileme çalışmalarıyla tarihi dokusuna uygun hale getirilecek.

25.06.2020-12:46 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-12:44) Mimar Sinan'ın Doğduğu Ağırnas Yenileniyor

Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri kent merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıktaki Ağırnas Mahallesi Melikgazi Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun olarak restore edilecek.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Koramaz Vadisi'ndeki mahallelerden Ağırnas , taş evler, yer altı şehri, bezirhane, kilise, Mimar Sinan'ın doğduğu ev gibi pek çok değerli esere ev sahipliği yapıyor.

Son yıllarda kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Ağırnas'ı özellikle Mimar Sinan'ın doğduğu evi görmek isteyenler ziyaret ediyor.

Tüm zamanların en iyi mimarı olan "Koca Sinan" olarak anılan Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas’ın yenileme çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Melikgazi Belediye Başkanı Başkanı Mustafa Palancıoğlu, "400 civarında eseri olan, 'başmimar' diye anılan biri Mimar Sinan. Ağırnas'ta taş ustalığı önemli bir yer tutuyor. Bizler de Melikgazi Belediyesi olarak Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan eserlerin restorasyonu, rehabilitasyonu ve bakımıyla ilgili yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mimar Sinan'ın doğduğu bu kasaba çok güzel bir yerleşim yeri. Buradaki sokak sağlıklaştırması ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi mahalle turizme kazandırılacak." dedi.

Palancıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Burada çeşitli konaklar var, onları yeniliyoruz. Örneğin Çerkezoğlu Mustafa Bey Konağı bunlardan birisi. Milli Mücadele döneminde Kayseri'nin önemli isimlerinden Çerkezoğlu Mustafa Bey tarafından yaptırılmış bu konak restore edildi. Bunlar bütçe meselesi, 15-20 yıldır ekonominin iyileşmesiyle tarihi eserlerin restorasyonu konusunda dev adımlar atıldı. Bu eserlerin ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Restorasyonu biten eserlerin çok fazla talibi var. 'Kiralayabilir miyiz, satın alabilir miyiz?' diye çok talep var. Bu dönemlerde yapılmış eserlerin estetiği herkesin dikkatini çekiyor. Belirlediğimiz 100'e yakın evin sokak sağlıklaştırmasını, dış cephe restorasyonunu yapacağız. Eserleri restore etmemiz yeterli değil. O eserlerin ayakta kalması için insan nefesinin değmesi yani bir fonksiyon üstlenmesi gerekiyor. Bu nedenle bazı eserlerin kültür merkezi, bazılarının kütüphane ya da butik otel şeklinde değerlendirilmesi gerekiyor."

YORUM YAZ..
Modal