Milyonları ilgilendiren çalışma için kollar sıvandı: Çalışma saatleri kısalacak mı?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir düzenleme için harekete geçildi. Yapılan düzenleme kapsamında çalışma saatleri kısaltılacak ve mesai saatleri aşağı çekilecek. İşte detaylar…

19.02.2024-09:33 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-17:34)

İş Kanunu’nda yer alan ve milyonlarca çalışanın tabi olduğu çalışma saatleri ve mesai saatlerinin düşürülmesi için yeni bir çalışma başlattı. Yapılacak olan çalışma kapsamında haftada 45 saat olan çalışma saatlerinin 35-40 saat aralığına düşürülmesi planlanıyor. 

Çalışma saatleri kısalacak mı?

İş kanunlarında yapılacak yeni değişiklikler için harekete geçildi. Planlara göre, haftalık çalışma saatleri 45'ten 40'a indirilecek.

Dağınık mevzuatın düzenleneceği bu süreçte, çalışanlar güçlendirilecek. Örneğin, basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken, diğer meslek gruplarında bu süre 45 saat olarak belirlenmiştir. Yapılacak düzenlemeyle bütün çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin 35-40 saat aralığına indirilmesi planlanmaktadır. Yeni düzenleme ile dağınık mevzuat bir araya getirilecek ve işin merkezinde çalışanlar öne çıkacak, çalışanların hakları güçlendirilecek.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Yeni hak kategorileri geliştirilirken, mevcut haklar korunacak ve çalışanları doğrudan ilgilendiren "İş Kanunu" konusunda yeni bir perspektif benimsenecek. Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konular üzerinde detaylı bir şekilde durulacak.

Çalışma Saatleri

Çalışma saatlerine ayar çekilecek

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren çalışma saatleri konusunda yeni bir düzenleme için yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Türkiye'de 1936 tarihli İş Yasası ile belirlenen çalışma süresi günde 8 saat, haftada 48 saat olarak kabul edilmişti. Hala yürürlükte olan 2003 tarihli İş Yasası'na göre ise haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş, bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma imkanı tanınmıştı.

Hükümet, mevcut çalışma saatlerinin günümüz şartlarına ve teknolojik gelişmelere uygun olmadığını düşünerek, yeni bir düzenleme için adımlar atmış durumda. Meslek gruplarına özgü değerlendirmeler yapılarak, basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresinin 48 saat olduğu göz önünde bulunduruluyor. Diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresinin ise 45 saat olduğu belirtiliyor. Tüm çalışanları kapsayacak şekilde bütüncül bir yaklaşımla çalışma saatlerinin 35-40 saat aralığına indirilmesi konusu masada değerlendiriliyor.

Bakan Işıkhan daha önce sinyaller vermişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vererek, "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

YORUM YAZ..
Modal