Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Konut satışı için ‘ekspertiz’ gündeme getirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerinin artması amacıyla konut sektöründeki denetimleri artıracak. Kulis bilgilerine göre konut vergilerinin tam olarak alınabilmesi için ekspertiz raporu istenmesi gündeme getirildi.

25.05.2024-09:51 - (Son Güncelleme: 25.05.2024-17:19) Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Konut satışı için ‘ekspertiz’ gündeme getirildi

Konut sektöründe yapılan alım ve satımlarda ekspertiz raporu istenmesi zorunlu kılınabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerinin artması amacıyla konut sektöründeki denetimleri artıracak. Kulis bilgilerine göre konut vergilerinin tam olarak alınabilmesi için ekspertiz raporu istenmesi gündeme getirildi. 

Konut satışı için ‘ekspertiz’ gündemde

CNN Türk’te yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, rayiç bedellerinin belirli il ve ilçelerde artırılabileceğini belirterek, "Bu şekilde tapu harçları, devletin öngördüğü rakamlarda gerçekleşecektir," dedi.

Kaçak işlemlerin önüne geçilecek ve vergiler tam olarak ödenebilecek. Konut satışında "Ekspertiz raporu"nun tüm işlemlerde uygulanması planlanıyor. Başaran, "Bu, şişirilmiş rakamların gerçek değerlerine dönmesi için etkili bir yöntem," ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçaklarını önlemek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Şu anda konut alım satımında ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesi gündemde.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Konut satışı için ‘ekspertiz’ gündeme getirildi

Ekspertiz raporu piyasayı nasıl etkiler?

Konut satışında ekspertiz raporu normalde yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olacak. Bu konu hakkındaki düşüncelerini dile getiren Başaran, "Bölgedeki fiyatlar daha stabilize olacak. Böylece alıcılar, hem alt hem de üst fiyatlarda daha net bilgi sahibi olacak," dedi.

Satılacak evin değeri ekspertiz ile belirlenecek

Yatırımcılar, ekspertiz raporu ile gayrimenkul almayı tercih ediyor çünkü evin satış bedelini ekspertiz belirliyor. Şu an sadece kredili satışlarda ekspertiz zorunlu, ancak bu uygulama genele yayılırsa süreç Nasıl işleyecek?

Başaran, "Alıcı adayları en azından doğru gayrimenkulü, doğru fiyattan alacak. Bu durumda devletin kasasına gidecek vergi dışında herhangi bir kaçak olmayacak," şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal