Milyonlarca vatandaş 3 Temmuz’u bekliyor: Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Maaş zammı için geri sayım başladı. TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı enflasyon rakamları sonrasında memur ve emekli maaşına uygulanacak olan 6 aylık enflasyon oranı netleşecek. Peki Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? İşte detaylar…

25.06.2024-10:09 - (Son Güncelleme: 25.06.2024-17:20)

3 Temmuz'da açıklanacak olan haziran ayı tüketici fiyatları verisi, milyonlarca emekli ve memur için büyük önem taşıyor. Bu veri ile birlikte memur ve emeklilerin alacakları 6 aylık enflasyon farkı da netleşecek. Özellikle SSK, Bağkur, memur emeklileri ve memurlar için enflasyon farkının yanı sıra bir refah payı verilip verilmeyeceği de merak konusu.

Enflasyon farkı ne kadar olacak?

Milliyet’in yer verdiği habere göre; Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ocak ve mayıs aylarındaki enflasyon oranlarına atıfta bulunarak, toplamda yüzde 22.72'lik bir enflasyon farkının oluştuğunu belirtti. Haziran ayı enflasyonunun yüzde 2.50 ile yüzde 3 arasında gerçekleşmesini beklediğini ifade eden Bayram, bu durumun 6 aylık enflasyonun yüzde 25-26 arasında olacağını öngördü.

SSK ve Bağkur emeklilerinin bu enflasyon farkını almaya hak kazanacaklarını vurgulayan Bayram, ancak memur emeklilerinin toplu sözleşmeden kaynaklı olarak yüzde 5 daha az zam farkı alacaklarını açıkladı. Bu durumun nedeni, ocak ayında yüzde 15 olarak belirlenen toplu sözleşme zammının temmuz ayında yüzde 10'a düşürülmüş olması.

Milyonlarca vatandaş 3 Temmuz’u bekliyor: Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Bayram, geçmiş dönemlerde SSK ve Bağkur emeklilerinin memur emeklilerine göre daha düşük zam aldıklarını ancak zamanla bu oranların eşitlendiğini belirtti. Bu dönemde ise memur emeklileri lehine bir eşitleme olacağını öngördü.

Kök maaşa daha iyi bir düzenleme gelebilir

Emekli maaşlarında kök maaşlara yönelik bir düzenleme beklentisi olduğunu da ifade eden Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğunu hatırlattı. Ancak kök maaşın 8 bin TL'nin altında olan kişilerin enflasyon farkından yeterince faydalanamadığını dile getirdi. Bu nedenle kök maaşlara yapılacak bir düzenleme ile emeklilerin enflasyon beklentilerinin daha iyi karşılanabileceğini belirtti.

Refah payına ilişkin resmi bir açıklama olmamakla birlikte, Bayram, yüzde 25-26 olan enflasyon farkının yüzde 30'a tamamlanacağını düşündüğünü ve SSK, Bağkur ve memur emeklilerine refah payı verilmesini beklediğini söyledi. Ancak aktif çalışan memurlara refah payı verilmesinin olası olmadığını ifade etti.

Son olarak, Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den enflasyon farkı kadar artırılması durumunda 12 bin 500 TL olacağını, ancak kendisinin en düşük emekli maaşının 15 bin TL'ye ulaşması gerektiğini düşündüğünü belirterek, bu şekilde emeklilerin hayat pahalılığı ile mücadelede daha rahat edebileceğini söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal