Milyonlarca memuru ilgilendiriyor: Toplu sözleşme ikramiyesi hesaplara yatacak

Vergi paketi kapsamında kabul edilen 641 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesinden 2.2 milyon civarında memur faydalanacak. Sendika üyesi olmayan 700 bin civarındaki kamu çalışanları ise toplu sözleşme alamayacak.

04.08.2024-09:53 - (Son Güncelleme: 04.08.2024-09:53) Milyonlarca memuru ilgilendiriyor: Toplu sözleşme ikramiyesi hesaplara yatacak

Toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesi kabul edildi. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Paketi, 2.2 milyon memuru ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi içeriyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrası toplu sözleşme ikramiyesine ilişkin yeniden düzenleme yapıldı ve Ağustos ayı itibarıyla sendika üyesi olan tüm memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödenmeye başlanacak.

Her ay ödenecek

Akşam’da yer alan habere göre; Memurlar, üyesi oldukları sendikalara her ay üyelik ödentisi ödüyorlar. Üyelik ödentisi, kamu görevlilerinin sendikalarına her ay ödedikleri aidat olarak biliniyor ve 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda düzenlenmiş. Bu ödentinin üst sınırı 15. derece, 1. kademeden maaş alan memurun brüt maaşının binde dördünden az, otuzda birinden fazla olamıyor.

Kamu görevlileri sendikaları, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek üzerine faaliyet gösterir. Toplu sözleşme görüşmeleri yetkili konfederasyonlarla birlikte kamu işveren heyeti ile yürütülür ve sonuçta ortaya çıkan toplu sözleşme mutabakat metni tüm memurlar için geçerli olur.

Milyonlarca memuru ilgilendiriyor: Toplu sözleşme ikramiyesi hesaplara yatacak

2006 yılından bu yana kamu görevlileri sendikalarına üye olan memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyor. Bu ödeme, sendikalı olmayı özendiriyor ve sendikalı olma oranı 2005 yılında %47.1 iken 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla %75.1'e çıktı. Temmuz ayı itibarıyla 2 milyon 994 bin 550 kamu görevlisinin 2 milyon 251 bin 330'u sendika üyesi.

Anayasa Mahkemesi iptal etmişti

Mart ayında Anayasa Mahkemesi, toplu sözleşme ikramiyesini iptal etti. Gerekçe olarak, sadece belirli bir yüzde oranında üye kaydedebilen sendikalara üye olanlara ikramiye ödenmesinin zorlayıcı ve yeni sendikaların kurulabilmesini engelleyici nitelikte olması gösterildi. İptal kararı sonrası hiçbir memur toplu sözleşme ikramiyesi alamaz hale geldi.

Ocak ayındaki gösterge katsayısına göre artacak

Vergi Paketi olarak bilinen 7524 Sayılı Torba Kanun'un 59. maddesi, toplu sözleşme ikramiyesini tüm memurlar için yeniden hayata geçirdi. Başlangıçta yüzde 2 olan barajın yüzde 1'e indirilmesi önerilmişti, ancak bu baraj tamamen kaldırıldı. Ağustos ayından itibaren sendika üyesi olan ve üyelik ödentisi kesilen bütün memurlara 641 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Bu tutar, Ocak ayında gösterge katsayısındaki artışla birlikte artacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal