Geçici işçilerin prim gün sayısı ve kıdem sorunun çözmeye yönelik düzenleme, Bakan Bilgin tarafından duyuruldu. Kamuda geçici işçilerin sayısı 300 bini buluyor ve yılda en fazla 10 ay çalışabiliyorlar. Uzun yıllardır kadro bekleyen geçici işçilerin beklediği açıklama sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi.
Tarih verildi
Bilgin, sorunun çözüleceğini ve düzenlemenin bu ayın sonuna kadar Meclis'e geleceğini açıkladı. Kabine toplantısı ardından konuşan Bakan Bilgin, "Önümüzde geçici işçiler dosyası var. Sayıları 300 bin ihtiyaç duyulan sektörlerde kadrolu işçi olarak çalışmaları sağlanacak” dedi.
Geçici işçiler yılda istisnalar hariç toplamda 5 ay 29 gün çalışabiliyor. Konuya ilişkin Kanal D Ana Haber'e değerlendirmede bulunan AYBÜ Sosyal Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Tarkan Zengin, "Bu kanun değişti. Kurumlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alarak 9 ay 29 güne kadar çalışabiliyor. Düşünün ki yılın yarısında çalışıyorsunuz, yarısında çalışmıyorsunuz. Diyelim ki 30 yılda 10 bin 80 prim günü tamamlanırken geçici işçilerin prim gün sayısı bunun yarısı oluyor" dedi.
Prim gün sayısı avantajı
"Dolayısıyla kıdem tazminatınız hesaplanırken süre üzerinden hesaplandığı için sorunlar yaşanabiliyor" diyen Tarkan Zengin, "Orman Genel Müdürlüğü, ÇAYKUR, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, şeker fabrikalarında yüzbinlerce geçici olarak çalışan işçi var. Düzenleme ile vatandaşlar geleceğe güvenle bakacaklar. Kurumlarımız da yükten kurtulacak. Ayrıca kişilerin daha önceden var olan hakları konusunda yeni bir düzenleme olmayacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.