Milyonlarca kişi etkilenecek: SGK o uygulamayı bitiriyor

Emeklilerin EYT’lilere yönelik karara ve yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi uygulamasının kaldırılmasına tepki gösterince Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yeni bir düzenlemenin sinyalleri geldi. İşte detaylar…

22.07.2024-10:38 - (Son Güncelleme: 22.07.2024-10:38) Milyonlarca kişi etkilenecek: SGK o uygulamayı bitiriyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) o uygulamayı sona erdiriyor. Son torba yasa ile birlikte, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında emekli olup da çalışmaya devam edenler için önemli bir karar alındı. Hükümet, her defasında EYT’nin Hazine’ye olan maliyetini dile getirirken, emekli işçi çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek primini sona erdiriyor. Bu durum, esnafların tepkisine yol açtı. Esnaflar, "Prim desteğinin bitmesi, esnafın usta bulmasını zorlaştırır" diyor.

Sosyal prim desteği kalkarsa emekli usta bulmak zorlaşır

İnternethaber’de yer alan habere göre; Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son torba yasa ile birlikte emekli çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek prim desteğinin sona ermesi hem emeklileri hem de dükkânında emekli usta çalıştıran esnafımızı zor durumda bırakacak. Sosyal güvenlik prim desteğinin kalkmasıyla birlikte işverenlerin emekli ustalarla çalışma cazibesi sona erecek. Oysa günümüzde usta bulmak çok zor. Zaten esnaf çırak bulmakta zorlanırken, sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması esnafın ustasını kaybetmesine neden olur ve mesleklerin geleceğini tehlikeye atar” dedi.

Palandöken, “Verilen sosyal güvenlik prim desteği sona erdiğinde yetişmiş ustaları da kaybederek, zamanla hem esnafımız zarar görecek hem de mesleklerin kaybolması hızlanacak. Günümüz koşullarında esnafa verilen desteklerin artırılması gerekirken mevcut desteklerin de kaldırılması, esnafın ayakta kalma mücadelesini zorlaştırıyor. Hem esnafın hem emeklinin yararına olan bu düzenleme devam etmeli” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca kişi etkilenecek: SGK o uygulamayı bitiriyor

Soluk aldıracak yeni bir düzenleme gerekiyor

Ayrıca, artan kira fiyatlarını ödemekte zorlanan esnafa kira stopaj vergisinin de yük bindirdiğini belirten Palandöken, şunları ekledi:

"Esnafa bir soluk aldıracak bir sisteme mutlaka ihtiyaç var. Biliyorsunuz artık enflasyon rakamları TEFE-TÜFE'nin dengesini bozdu. Artan iş yeri kiraları malum. Ayrıca iş yeri kirası arttıkça kira stopajı da artacak. Bu da çifte vergilendirme gibi bir uygulama. Zaten iş yerinin mal sahibi bu vergisini ödüyor ama bu haliyle şimdi hem mal sahibi hem de devam eden yüzde 20'lik kira stopajını esnaf yatırıyor. Bu da esnafın sırtında ağır bir yük. En azından yüksek kiralar içerisinde bu yüzde 20'lik payın işletmelerden alınması doğru ve haklı değil. Dolayısıyla bunun da kaldırılması lazım. Ekonomik tedbirler olarak yapılan çalışmalar, enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak. İşletmeler çalışamazsa, vergilerini, sigortalarını, iş yeri kiralarını kazanamazsa bu sefer bunlar da kapanacak. O zaman orta gelir grubundaki çalışan ve esnaf mağdur olacak. Bunun tekrar gözden geçirilmesi lazım. Esnafa bir soluk aldıracak bir sisteme mutlaka ihtiyaç var.”

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal