Milyonlarca esnafı ilgilendiren haber açıklandı! Esnaf derin bir nefes aldı! 2022 yılı vergi muafiyeti yasası açıklandı

Esnafa 840 bin TL vergi muafiyeti hakkındaki detaylar belirlendi. Esnaf vergi istisnası ile derin bir oh çekiyor. Terzi, berber, kuaför, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, tamirci gibi meslekleri yakından ilgilendiren vergi istisnası merak ediliyor. İşte vergi istisnası hakkında merak edilen tüm detaylar…

27.05.2022-21:39 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-21:39) Milyonlarca esnafı ilgilendiren haber açıklandı! Esnaf derin bir nefes aldı! 2022 yılı vergi muafiyeti yasası açıklandı

Milyonları ilgilendiren esnaf gelir vergisi istisnası için detaylar paylaşıldı. 2022 yılında büyükşehir belediye sınırları içerisinde yer alan kişiler için yıllık olarak 16 bin lira vergi istisnası uygulanırken diğer yerler içinde 10 bin lirayı aşmayacak bir gelir vergi istisnası kapsamında yer alacak. 840 bin TL olan vergi istisnası için detaylar vatandaşlarla paylaşıldı. Birçok mesleği kapsayan bu istisna hakkındaki tüm detaylar haberimizde…

Resmi Gazete’de yayınlandı

Geçtiğimiz sene vergi yasasında yapılan değişiklik sonrasında kazançlar sabit usulle tespit edilerek 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen ticari kazançlar için gelir vergisinden istisna tutuldu. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan karar sonrasında kendi işini yapan kişiler için alınan karar açıklandı. Bu karara göre büyükşehirlerde olanlar için 16 bin lira, diğer yerlerde olanlar içinse 10 bin lira kira limitini aşmayan mükellefler söz konusu olurken 2022 yılı içerisinde alınan 200 bin liralık tutara sahip olan ve satış tutarı 320 bin lirayı aşmaya mükellefler basit usulden yararlanabilmektedir.

Yeni karar doğrultusunda basit usul ile kazanç istinasından yararlanmak isteyen kişiler, istisna kapsamında yer alan kazanç için bir beyanname vermeyeceklerdir. Kira geliri için verilen beyannamelerde başla gelirlerin olması durumunda bu beyannameye kazançlar dahil olmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda basit usulden yararlanabilecekler.

Basit usule tabi olan mükelleflerin, internet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılması durumunda bir ihlal söz konusu olmayacaktır. Sosyal içerik üreticisi ve mobil uygulamalar için elde edilen gelirlerin vergi istisnasından faydalanmasında ve bu faaliyetleri sürdürülmesi basit usule tabi olmasında bir engel oluşturmamaktadır. Kararlaştırılan iş grupları ve gerçek usulde vergilendirilecek olan kişiler bu uygulamadan yararlanamamaktadır.

Vergi Muafiyeti

Hesaplamalar nasıl yapılacak?

Basit usulde vergi muafiyeti için hesaplamaların nasıl yapılacağı da oldukça merak edilmektedir. Bu işlerde çalışan kişiler vergi muafiyetinden yararlanırken hesaplamaları da örnek ile açıklayalım. Örnekler şu şekildedir:

Kuaför olan bir kişi için basit usule tabi olarak 2021 yılı içerisinde 35 bin lira kazanç sağlaması durumunda Başka bir geliri olmadığı için yıllık gelir vergisi ödemeyecektir.

Taksi işletmeciliği yapan ve basit usule tabi olarak 2021 yılı içerisinde45 bin lira kazanç elde etmesi ve kira konutundan da 25 bin lira kira geliri olması durumunda taksicilik için bir vergi muafiyeti vardır. Bunun dışında elde ettiği kira geliri bu duruma dahil olmayacağından yıllık gelir vergisi ödemeyecektir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal