Milyonlarca emekli vatandaş, en düşük aylığın 10 bin TL olması için Meclis'i bekliyor. Bu sağlanırsa aylığı düşük olan emekliler için satın alma gücünün korunması sağlanabilir. Diğer yandan bu artışın kademeli olarak bütün emeklilere yansıtılması gerekiyor. Peki zamlar en düşük emekli aylığına nasıl yansıyacak? İşte detaylar...
Emekli zammı, refah payıyla birlikte % 25 olurken, 7500 liralık en düşük maaş için gözler Meclis'te. Zamların kök aylığa göre yapılacağını belirten Akşam yazarı Okan Güray Bülbül şunları ifade etti:
Aylığı 6 bin lira olan ve ek ödemeyle 7500 lira maaş alanlar aynı parayı almaya devam edecek.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 5 Temmuz'da açıkladığı rakamlar sonrası SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 19.77 olmuştu. Önceki gece Plan ve Bütçe Komisyonu'da Torba Kanun'a eklenen madde ile bu oran yüzde 25'e yükseltildi. Bu artıştan tüm memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yararlanacak.
EYT'li ya da yaş şartını tamamlayıp emekli olanlar ya da 2023 öncesi ya da sonrası emekli olanlar arasında bir ayrım söz konusu değil. Bu konuda önceki akşam EYT'lilerin % 25 zamdan yararlanamayacağına ilişkin iddialar gündeme gelmişti. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılacak.
En düşük emekli aylığı bilindiği üzere 7.500 TL olarak ödeniyor. Bu konuda önemli bir ayrıntı söz konusu. En düşük emekli aylığı daha önce 7.500 TL'ye yükseltilmedi, 7.500 TL olarak ödeniyor. Emeklinin hak ettiği aylıkla, ödenen aylık arasındaki fark ise Hazine tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla 7.500 TL aylık alan bütün emeklilerin hak ettikleri kök aylık 7.500 TL değil. Yüzde 25 zam ise kök aylıklara yapılacak. Dolayısıyla 6.000 TL'ye kadar kök aylığı olan emekliler için temmuzda bir artış gerçekleşmeyecek. Ancak kök aylığı 6.000 TL'nin üzerinde olan emekliler için yüzde 25 zam sonrası emekli aylığı artacak.
Emeklilerin bir diğer beklentisi ise en düşük emekli aylığının 10.000 TL'ye yükseltilmesi. Bu sağlanırsa aylığı düşük olan emekliler için satın alma gücünün korunması sağlanabilir. Diğer yandan bu artışın kademeli olarak bütün emeklilere yansıtılması gerekiyor. Aksi taktirde emekliler arasındaki adaletin zedelenmesi söz konusu olacak. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltilmişti.
Emeklilerin zam oranının yüzde 25'e yükseltilmesine yönelik tepkiler olumlu. Ancak asgari ücrette yüzde 34, kamu toplu iş sözleşmesinde yüzde 45'lik artışlar sonrası emeklilerin daha yüksek talepleri söz konusuydu. Bu konudaki beklentilerin tamamıyla karşılanmadığı görülüyor. Bu süreçte Torba Kanun, Genel Kurul'a geldiğinde ilave bir artışla oranın yüzde 30–35 seviyesine çıkarılması yönünde beklenti söz konusu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge sonrasında memur maaş katsayısının belli olması ile birlikte temmuz ayıyla birlikte ödenecek 65 yaş, engelli aylıkları ve evde bakım parası tutarları da netleşti. Buna göre 65 yaş aylığı temmuzdan itibaren yüzde 17.55 artışla 2.348 TL olarak ödenecek. Evde bakım parası ise 5.098 TL'ye yükselecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da yaptığı açıklamada, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını açıkladı. Göktaş'ın verdiği bilgiye göre yüzde 40-69 engelli aylığı 1874, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 811 lira olarak belirlendi. Göktaş "Yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal yardım programlarımızın aylık ödemelerini artışlı bir şekilde hak sahiplerimizin hesaplarına yatıracağız" dedi.