Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yıllık izin için bölme sınırı yok

Kamu Denetçiliği Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün izin en fazla üç parçaya bölünebilir kuralına karşı çıkarak yıllık izinlerde bölme sınırının olmadığı kararını verdi.

10.08.2024-13:04 - (Son Güncelleme: 10.08.2024-13:22) Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yıllık izin için bölme sınırı yok

Milyonlarca memuru ilgilendiren bir karar çıktı. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) uyguladığı "yıllık izinlerin en fazla üç parçaya bölünebileceği" kuralını hukuka ve çalışanların anayasal haklarına aykırı bularak iptal etti. Bu karar, milyonlarca kamu çalışanını sevindirdi, zira artık yıllık izinlerini istedikleri kadar bölebilecekler.

İzin bölme sınırı yok

İnternethaber’de yer verilen habere göre; Olay, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan bir personelin, yıllık iznini daha kısa bölümler halinde kullanmak istemesiyle başladı. Ancak KGM yönetimi, bu talebe olumsuz yanıt vererek yıllık izinlerin yalnızca üç parçaya bölünebileceğini belirtti. Bu durum karşısında mağduriyet yaşayan personel, durumu Kamu Denetçiliği Kurumu'na taşıyarak hakkını aradı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yıllık izin için bölme sınırı yok

KDK Başkanı Şeref Malkoç, yaz dönemi olması nedeniyle başvuruyu hızla işleme alarak bir inceleme başlattı. KDK uzmanları, Karayolları Genel Müdürlüğü ile iletişime geçip bu uygulamayı savunmalarını istedi. KGM, izinlerin üçe bölünmesi kuralının yerinde olduğunu savunarak kendi kararında ısrar etti.

Memurlar izinlerini daha esnek kullanabilecek

KDK ise bu durumu hukuk, hakkaniyet ve insan hakları çerçevesinde değerlendirerek, KGM'nin "yıllık iznin en fazla üçe bölünebileceği" yönündeki düzenlemesinin anayasal ve yasal haklara aykırı olduğunu tespit etti. KDK, yıllık izinlerin bölünmesi konusunda herhangi bir sayı sınırlaması getirilmemesi gerektiğine ve izinlerin esnek bir şekilde kullanılabilmesine karar verdi.

KDK'nın kararına göre, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün izin uygulamalarını belirleyen iç genelgesinin meri mevzuata uygun hale getirilmesi gerekiyor. KGM'ye, gerekli düzenlemeleri yaparak KDK'ya bildirmesi için 30 günlük bir süre tanındı. Bu karar, kamu çalışanlarına daha esnek bir izin kullanımı sağlayarak, iş-yaşam dengesini korumalarına yardımcı olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal