Milyonlarca çalışan için ihtimal teke indi: Asgari ücret hesabı 25 bin TL’ye çıkıyor

OVP’de yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 41,5 olarak açıklanması sonrasında Aralık ayında asgari ücrete yapılacak olan zammın oranı da ortaya çıktı. Enflasyon tahmininin tutması durumunda net asgari ücretin 25 bin TL civarında olması bekleniyor. İşte detaylar…

10.09.2024-09:57 - (Son Güncelleme: 10.09.2024-09:57) Milyonlarca çalışan için ihtimal teke indi: Asgari ücret hesabı 25 bin TL’ye çıkıyor

Asgari ücrette önemli artış sağlayacak olan veri ortaya çıktı. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında açıklanan %41,5'lik yıl sonu enflasyon tahmini, Aralık ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücretin belirlenmesinde kilit rol oynayacak. Tahminler, net asgari ücretin 25 bin TL’ye çıkabileceğini öne sürüyor.

Merkez Bankası ve OVP'den Kritik Rakamlar

Merkez Bankası’nın tahminleri ve OVP’nin revize edilen %41,5'lik enflasyon öngörüsü, 6 aylık enflasyon oranının %13,44 olacağını gösteriyor. Bu rakam, özellikle emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlar için de önemli bir gösterge niteliğinde. Ancak asgari ücretle çalışanlar da gözlerini bu rakamlara dikmiş durumda.

Milyonlarca çalışan için ihtimal teke indi: Asgari ücret hesabı 25 bin TL’ye çıkıyor

Ara Zam Olmaması Asgari Ücret Beklentilerini Yükseltti

2024 yılı için ara zam yapılmadığından, yıllık enflasyon oranı bu yıl asgari ücretin belirlenmesinde daha fazla ağırlık kazanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, enflasyonu doğrudan bir kriter olarak kullanmasa da bu oran, işverenler ve hükümetin masadaki tekliflerini etkileyecek en önemli faktörlerden biri olacak.

Yeni Asgari Ücret İçin Beklentiler Yüksek

OVP’de öngörülen %41,5'lik enflasyon gerçekleşirse, brüt asgari ücretin 28.303 TL, net asgari ücretin ise 24.058 TL seviyelerine çıkması bekleniyor. Bu da net ücretin 25 bin TL’ye, brüt ücretin ise 30 bin TL’ye ulaşabileceğini işaret ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısına Hazırlıklar Başladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanarak enflasyon ve geçim endekslerini değerlendirip yeni ücreti belirleyecek. Pandemi sonrası dönemde yılda iki kez yapılan zamlar, 2024 yılı için sadece bir kez yapılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal