Milli Savaş Uçağının Yazılım Çalışmaları Başlatıldı

Türkiye Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında savunma sanayisinde emin adımlarla ilerliyor. Bu kapsamda önceki yıllarda gündeme gelen ve milli savaş uçağı projesi için de çalışmalar devam ediyor

02.05.2020-15:49 - (Son Güncelleme: 07.09.2021-15:16)

Ülkemizin 5. jenerasyon kendi savaş uçağını üretmesi kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı'nca yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi için Türk savunma sanayisindeki güç birliği genişliyor.

Savunma sanayimizin havacılık alanında önde gelen yerli kuruluşlarından HAVELSAN'ın Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, yaptığı açıklamada, MMU'nun milli gurur oluşturacak, Türkiye'ye lig atlatacak bir proje olduğunu belirtti.

Proje sonunda ortaya çıkacak 5'inci nesil savaş uçağını dünyada yapabilen birkaç ülke bulunduğunu belirten Atalay, "İnşallah biz de o ülkelere dahil olacağız. Uçağın hangardan çıkışı için 2023 yılı öngörülüyor. İstenen noktaya gelmesi için uzun yıllar çalışacağımız bir proje.

5'inci nesil olması dolayısıyla 'uçan bilgisayar' diyebileceğimiz bir ürün. 20 milyon satır civarında yazılımın üzerinde koşacağı, yüzlerce modül yazılımın birlikte çalışacağı bir uçan bilgisayar. Dolayısıyla HAVELSAN'ın projenin ana oyuncularından biri olması çok doğal." ifadelerini kullandı.

Ayrıca konuşmasında HAVELSAN'ın deneyim ve yeteneğiyle bu projenin ana aktörlerinden biri olduğunu kaydeden Atalay, şunları söyledi:

"Geçmişte pek çok büyük projede milyon satırlık benzer işler yaptık. Advent Savaş Yönetim Sistemi'nde 10 milyon, Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi'nde 15 milyon satır kod yazdık. Bu büyüklükte işlerin hem modüler geliştirilmesi hem o modüllerin birlikte yüksek performansla çalışması deneyimi bizde vardı.

Aynı zamanda halen yürütmekte olduğumuz, dünyadaki iddialı firmalardan biri olduğumuz uçak simülatörü alanındaki yetkinliğimiz de bu projeye önemli katkılar sağlayacaktır. F16 uçaklarından eğitim uçaklarına, helikopterden çok değişik hava ve kara araçlarına çeşitli tipteki ürünlerin simülatörlerini yaptık. Simülatör alanındaki deneyimimizin burada çok önemli katkıları ve faydaları olacağını düşünüyoruz."

YORUM YAZ..
Modal