Milli İHA Anka'nın silahlarına yeni yerli mühimmat ekleniyor!

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilmiş olan insansız hava aracı (İHA) Anka yeni yerli mühimmatla donatılmaya başlandı. İşte haberin detayları...

07.06.2022-12:18 - (Son Güncelleme: 07.06.2022-12:18) Milli İHA Anka'nın silahlarına yeni yerli mühimmat ekleniyor!

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilmiş olan insansız hava aracı (İHA) Anka'nın silahlarına bir yerli mühimmat daha ekleniyor. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında oluşturulan sergi alanında üretim ve geliştirme çalışmaları sürdürülen hava platformları ve maketlerini sergiledi. TUSAŞ'ın bir süredir üzerinde çalıştığı süpersonik insansız hava aracı da ilk defa EFES-2022'de vitrine çıktı. 

Konuya yönelik TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, AA muhabirine konuşarak, bugüne kadar envantere 36 Anka teslim ettiklerini ve 120 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

İki Anka'nın kabulüyle Tunus ihracatını tamamlayacaklarını ifade eden Yıldız, Kazakistan'ın Anka'larını da 20 Haziran'da göndereceklerini belirtti. Yıldız, "Malezya'daki ihale süreci devam ediyor. Kararın açıklanması 1,5 yılı aştı. 12 yarışmacı arasında son 2'ye kaldık. Daha avantajlı olduğumuzu düşünüyoruz. Ağustos ayında Anka'nın açıklanacağını umut ediyoruz." diye söyledi. 

Anka'nın 1700 kilogram maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğunu söyleyen Yıldız, aracın otomatik uçtuğunu, iniş takımlarının katlandığını, buzdan ve yıldırımdan korunma sistemlerinin yer aldığı, kamera, SAR radarı, sinyal istihbaratı gibi ekipmanlarla görev yaptığını aktardı. 

Yıldız, konuya ilişkin son olarak SAR radarıyla Anka ve Aksungur'un denizdeki serseri mayınları tespit edebildiğini ortaya koyduklarına dikkat çekerek, denizaltı savunmasında kullanılmış olan ve sonoboy ismi verilen mikrofonları yakın zaman içerisinde İHA'lardan bırakma ve dinleme yapma görevlerini yerine getireceklerini söyledi. 


Yeni silahlar Kuzgun ve Şimşek 

Anka'nın bugüne dek mini akıllı mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptığına dikkat çeken Ömer Yıldız, "Yeni bir mühimmatımız daha var. TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği Kuzgun diğerlerinden daha ağır, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp başlığı taşıyabiliyor. Katı yakıtlı itkisi var, jet motorlu itkisiyle beraber çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay içinde entegrasyonunu tamamlamış olacağız." diye söyledi. 

EFES-2022 tarihinde Anka'yı hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve birliklerin eğitilmesinde kullanılan hedef uçaklarla sergilediklerine değinen Yıldız, bunlardan Şimşek'in kendisini bir uçak olarak tanıtabildiğini ifade etti. 


Savunma Sanayi Sergisi 

Yıldız konuya yönelik, MAM-L'de kullanılan harp başlığını Şimşek'e entegre ettiklerini ve yakın zamanda kamikaze olarak da görev yapabileceğini aktardı. Öte yandan ilk etapta 0,9 mach hızda uçan bir diğer sahte hedef uçağa sahip olacakları bilgisini paylaşan Yıldız, sözlerine şunları ekledi: "Birkaç motor problemini çözersek süpersonik hıza çıkmayı da yıl sonu itibarıyla hedefliyoruz. Uçaklar yanında füzeler de saldırı yapıyor. Süpersonik hıza çıkmaktaki amacımız süpersonik hızda uçabilen bir füzeyi taklit etmek. Süpersonik uçuşun kompleksitesini deneyimlemek ve buna uygun uçuş kontrol algoritmalarını geliştirmek istiyoruz." diye aktardı. 

İzmir'in Seferihisar ilçesinde devam eden EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nda ilk kez kullanılacak olan silah ve savunma sistemlerinin de yer aldığı teknolojiler açılan sergiyle tanıtılmaktadır. Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı, Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla devam eden tatbikat kapsamında Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde Savunma Sanayi Sergisi açılmıştır. 


Katılımcı ülkeler tarafından sahada görebilme imkanı

Söz konusu 43 Türk savunma sanayisi şirketinin teknolojilerini görücüye çıkardığı sergide ilk defa tanıtılan sistemlerle tatbikatın fiili atışlı bölümünde kullanılacak bazı ürün ve sistemler de sergilenmektedir. 

Düzenlenen sergide ise, SİHA'lardan helikopterlere, savaş gemilerinden mühimmatlara, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine kadar çok sayıda sistemi geliştiren, üreten ve güvenlik güçlerinin hizmetine sunan Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerinin katılımcı ülkeler tarafından sahada görülmesine imkan tanımaktadır. Diğer yandan bu yılki tatbikatta kullanılacak araç ve silah sistemleri arasında bulunan ve TÜBİTAK desteğiyle birlikte Lentatek tarafından geliştirilen kamikaze insansız hava aracı Kargı da sergide ilk defa görücüye çıkmıştır. Türk savunma sanayisi için birçok ilki içerisinde barındıran Kargı Projesi, düşman entegre hava savunmasında bulunan radarları ve düşmanın satıhtan havaya silah sistemlerini baskı altına alıp tahrip edebilme özelliğine sahip bulunmaktadır. 


Yabancı ilgililer tarafından merakla incelendi

Söz konusu sergide yakın zaman içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş olan ve 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalanan Akıncı TİHA, Barış Pınar Harekatı'nda da kullanılan 800 metre menzilli, ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76 keskin nişancı tüfeği, VİHA (vurucu insansız hava aracı) ve Kaideye Monteli Cirit Silah Sistemi yerli ve yabancı ilgililer tarafından da merakla incelendi. Ayrıca Kirpi-2, Kobra-2 ve Vuran taktik tekerlekli zırhlı aracı, Kirpi-2 patlayıcı madde ve şüpheli cisim imha aracı, 106 mm'lik havan ile aydınlatma mühimmatı kullanarak atış icrası, Proton Elic tünel tespit cihazı ve PARS OMTAS kuleli tekerlekli aracı ile 35 mm'lik modernize çekili top (hava savunma sistemi) gibi ürünler de serginin ileri çıkan teknolojileri arasında yer almıştır. 

Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde 20 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen tatbikata 13'ü fiili beraber olacak şekilde 37 ülkeden binden fazla müttefik personel ve toplam 10 binden fazla personel katılmaktadır. Efes-2022 Tatbikatı Savunma Sanayi Sergisi, 9 Haziran tarihine kadar açık kalacak.


YORUM YAZ..
Modal