Türkiye’de yürütülen güvenlik uygulama ve denetimlerinden sorumlu olan milli güvenlik kurumu gündemde sık sık yer alıyor. Yeni kararlar almak için toplanan kurul alınan kararları ise Bakanlar Kuruluna sunmaktadır. Milli Güvenlik Kurulu hakkında merak edilen tüm konulara yazımızda yer verdik. İşte Milli Güvenlik Kurulu hakkında tüm merak edilenler…
1982 yasası ile birlikte kurulan Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye’de yürütülen güvenlik uygulaması ve denetimlerinden sorumludur. Milli Güvenlik Kurulu kısaltmasıyla MGK olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurul tarafından alınan kararlarda eğer diğer kurumlarla da iş birliği içerisinde olunması gereken durumlar söz konusu olduğunda birlikte çalışmaktadırlar. Belirlenen kararlar ise Bakanlar Kuruluna sunulur ve iş birliği sağlanır.
Rutin olarak toplanan kurulda Cumhurbaşkanı da yer almaktadır. Bunun dışında acil bir durum söz konusu olduğunda kurul hızlı bir şekilde yeni karar alma yetkisini elinde bulundurur. Rutin olarak Milli Güvenlik Kurulu 2 ayda bir toplanmaktadır. Ancak ülkeyi ilgilendiren acil durumların söz konusu olmasıyla kurul hızlıca toplanarak yeni karar alarak uygulamaya geçirir.
Milli güvenlik Kurulu’nda görevler oldukça kapsamlıdır. Bu kurulun görevlerine hep birlikte göz atalım. Milli Güvenlik Kurulu görevleri şu şekildedir:
Ülke güvenliğinin nasıl olacağı ve nasıl yürütüleceği kararı alınırken bununla birlikte siyasi açıdan izlenecek olan yollarda tespit edilir. Belirlenen kararlar ya da planlar ise kurul tarafından yürürlüğe koyulur.
Ülkenin geleceği hakkında alınan kararlar ve hedeflerde bu kurulda belirlenir.
Kuruldaki temel amaç milli değerlerin ve milletin yükselişini sağlamaktır. Bunun için gerçekleştirilen toplantılarda sosyal, siyasal teknolojik ve kültürel birçok konu ele alınmaktadır. Belirlenen kararlar ya da sonuçlarda buna göre ilerlemektedir.
Ülkedeki iç ve dış güçlere karşı alınabilecek yeni önlemler ve zorunlu tedbirlerde bu kurul ile alınmaktadır.
Anayasa, milli değerler, Atatürkçü düşünce tarzı ile ilgili bütün tedbir kararlarının çıktığı kuruldur. Tehditler karşısında kurulda etkisiz bırakma kararı da alınabilmekte ve stratejiler geliştirilebilmektedir. Bu kararların yürürlükte yer alması da yine kurul tarafından gerçekleştirilir.
Ayrıca kurulun OHAL ilan etme yetkisi de bulunmaktadır. Seferberlik başlatıp savaş ilan edebiliri.
Savaş olması durumunda kararların işleyişini hızlandırmak içinde yeni kararlar alınmaktadır.
Ayrıca kurul gerekli olması durumunda bütçe yönetiminde de yer alabilmektedir.
Ülkeyi ilgilen bütün durumlar, antlaşmalar ve görüşmeler bu kurul tarafından gerçekleştirilir ve karara bağlanır.
Bu kurul içerisinde birçok devlet adamı yer almaktadır. Yüksek rütbelere sahip kişilerin yer aldığı bu kurulda gerçekleşen toplantılarda yer alan üyeler şu şekildedir:
Başbakan,
Genelkurmay başkanı,
Başbakan Yardımcıları,
İçişleri Bakanı,
Dış İşleri Bakanı,
Milli Savunma Bakanı,
Adalet Bakanı
Milli Savunma Sekreteri eşlik etmektedir.
Toplantıya katılan sekreterin herhangi bir duruma onay verme yetkisi bulunmamaktadır. Ayrıca olağanüstü olarak gerçekleştirilen bir toplantıda Genelkurmay başkanı olmadan karar alınamaz.