Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni karar: "Okul önlerinde seyyar satıcıların satış yapması yasaklanacak"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yeni müfredatı onaylamasının ardından bakanlık, önemli bir karar daha aldı. Bakanlık, öğrencilerin güvenliği ve sağlığı için okul önlerinde seyyar satıcıların satış yapmasını yasaklayacak.

28.05.2024-15:28 - (Son Güncelleme: 28.05.2024-15:38) Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni karar: "Okul önlerinde seyyar satıcıların satış yapması yasaklanacak"

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullara bir bilgilendirme formu gönderdi. Memurlar.net'in haberine göre, gönderilen açıklamada genelgeye riayet edilmediği yönünde bakanlığa çeşitli bildirimler yapıldığı belirtildi. Bu yeni düzenleme ile birlikte öğrencilerin okul önlerinde seyyar satıcılardan yiyecek ve içecek satın almaları tamamen engellenecek.

Bakanlık, bu kararın gerekçesini öğrencilerin sağlığını ve güvenliğini korumak olarak açıkladı. Okul çevresinde denetimsiz ve hijyen standartlarına uymayan gıda ürünlerinin satışının engellenmesi hedefleniyor. Bu adımla, çocukların daha güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamında bulunmaları amaçlanıyor.

Uygulamanın detayları

Yeni kararın uygulanabilmesi için okullara gönderilen bilgilendirme formunda, okul idarelerinin ve öğretmenlerin, öğrencileri bu konuda bilgilendirmesi ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği vurgulandı. Velilerden de çocuklarının okul çevresinde seyyar satıcılardan alışveriş yapmamaları konusunda bilinçli olmaları isteniyor.

Denetimler artacak

Milli Eğitim Bakanlığı, uygulamanın sıkı bir şekilde denetlenmesi için okul yönetimleriyle iş birliği yapacak. Seyyar satıcıların okul çevresinde satış yapmalarını engellemek amacıyla yerel yönetimlerle de koordinasyon sağlanacak. Bu süreçte, seyyar satıcıların belirli bölgelere yönlendirilmesi ve okul önlerinde bulunmalarının önlenmesi için gerekli önlemler alınacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın onaylanmasının ardından hayata geçirilecek bu düzenlemeyle, öğrencilerin okul çevresinde güvenli ve sağlıklı bir ortamda bulunmalarının sağlanacağını belirtti. Tekin, şunları söyledi:

"Okul ve kuramlarımızda, Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği doğrultusunda düzenlenen her türlü sosyal etkinlikler ile kermeslerde, gıda güvenilirliği kurallarına uygun üretilen, 2020/8 Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi Ek'inde yer alan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararlarına uygun ürünlerin tüketime sunulması büyük önem taşımaktadır.

'SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN...'

Bu itibarla, okul/kurumlarda düzenlenen her türlü sosyal etkinlikler ile kermeslerde sunulan yiyecek ve içeceklerin 2020/8 Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kuramlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi kapsamında yer alan "Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Tutanağı" na uygunluğun sağlanması, okul bahçesi önüne gelen seyyar satıcılara 2020/8 Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kuramlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesinin (B) Bölümü l'nci maddesinin "k" bendinde yer alan, "Okul/kurum yönetimince öğrencilerin, kontrol ve denetimi olmayan işletmelerden (seyyar satıcılar vb.) yiyecek satın almamaları konusunda bilgilendirilmesi ile okul/kurumu etkileyen kontrol ve denetimi olmayan gıda satışı konusunda önleyici gerekli tedbirlerin alınması," ifadesi doğrultusunda işlem yapılması gerekli görülmektedir.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, sağlığın korunması ilkesi içinde yukarıda belirtilen hususlara göre süreçlerin hassasiyetle yönetilmesi, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirlerin aksatılmadan alınması uygun görülmektedir."

Yeni düzenlemenin, eğitim öğretim yılının başında yürürlüğe girmesi ve tüm okullarda sıkı bir şekilde uygulanması planlanıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal