Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, eğitim gündemi ve öğretmen atamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Bakanlık olarak yapılan hazırlıklardan bahseden Tekin, okulların tatil edilmesiyle birlikte yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini belirtti. Ayrıca, yeni dönemde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili iki genelge yayımladıklarını ifade etti. Bu genelgelerden birinin genel eğitim öğretim süreciyle, diğerinin ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
Depremden etkilenen 11 ilin il milli eğitim müdürleriyle toplantı yaptıklarını belirten Bakan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılının deprem bölgesinde de sorunsuz bir şekilde başlayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, depremden etkilenen illerdeki okulların yeniden inşası için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Tekin, depremde yıkılan ya da ağır hasar gören 1295 okul ve 9 bin 935 dersliğin yeniden inşa edilmekte olduğunu, bu kapsamda toplamda 19 bin 784 dersliğin yapılacağını belirtti. Ayrıca, 2 bin 324 dersliğin güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını ve 9 Eylül'de deprem bölgesinde eğitimin sorunsuz başlayacağını duyurdu.
Bakan Tekin, sosyal medyada okulların açılmasının erteleneceğine dair iddiaları yalanlayarak, böyle bir gündemlerinin olmadığını belirtti. Öğretmenlerin 2 Eylül’de seminer dönemine başlayacağını, 9 Eylül itibarıyla da normal akademik takvimin başlayacağını söyledi. Ara tatillerin kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir planları olmadığını da vurgulayan Tekin, bu konuda gelen raporlar doğrultusunda hareket ettiklerini, ancak şu an için böyle bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.
Yeni dönemde üç ana gündemlerinin olduğunu ifade eden Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ve ailelerin çocuğun eğitimi sürecinde daha aktif rol alması üzerine odaklandıklarını belirtti. Bu kapsamda “Velivizyon” adıyla bir süreci başlattıklarını ve velilere yönelik 27 bölümlük bir dizi seti hazırladıklarını duyurdu. Ayrıca, bazı devlet okullarında kayıt parası alındığı iddialarına da değinen Tekin, öğrencilerin okullara adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle kaydedildiğini ve bu tür uygulamalara karşı olduklarını ifade etti. Velilerin çocuklarını kaydetmek istedikleri okullarla ilgili taleplerinin olduğunu, ancak bu taleplerin okul müdürlerini zan altında bıraktığını belirterek, yanlış uygulamalara karşı şikayetlerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Tekin, 20 bin öğretmen atamasıyla ilgili olarak yapılan yönetmelik değişikliğine dikkat çekti ve atamaların yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS notu ile yapılacağını belirtti. Bazı siyasetçilerin ve sendikaların bu düzenlemeyi yargıya taşıdıklarını ifade eden Tekin, Danıştay’ın vereceği karar sonrasında atama sürecinin başlatılacağını söyledi. Mülakatların elektronik ortamda kayıt altına alındığını ve güvenli bir şekilde tutulduğunu belirten Tekin, sürecin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve herhangi bir referans sisteminin devreye girmediğini vurguladı.
Bakan Tekin, 9 Eylül tarihine kadar tüm hazırlıkların tamamlanmış olacağını ve mülakat sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte atama sürecinin hızla başlayacağını belirtti.