Migren türkiye'de birçok insanda görünen baş ağrısı hastalığıdır. büyük çoğunluğu genetik olan bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi var mıdır? migren tedavisinde aşı kullanılır mı?
Çocukluk hatta bebeklik döneminde migren baş ağrısı görülebilir. ancak bu ataklar şiddetli olmadığı için hissedilmez.
Ergenlikte hormonların etkisi ve ilerleyen yaş ile migren atakları sıklaşaya ve etkisini göstermeye başlar.
35-45 yaş arasında stresin de dahil olması ile birlikte, ağrı sıklık ve şiddeti günlük yaşamı etkiler hale gelmektedir.
10 yıl öncesine kadar migren tedavisi sadece ağrıyı gidermeye yönelik ağrı kesicilerden ve farklı hastalıklarda kullanılan ilaçlardan oluşmaktaydı.
Botulinum toksin 1989’dan beri farklı birçok alanda altın standart tedavi olarak yerini bulmuş bir ilaçtır, kronik migrenin oluşum mekanizmasına spesifik olarak da fda tarafından 2009 yılında onaylanmıştır.
İlacın etkinliği ve güvenliği binlerce çalışma ve hasta ile kayıt altına alınmıştır. migren’de kullanımına ilişkin çok net bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. botulinum toksin kronik migren hastalarında ağrısız gün sayısını anlamlı olarak artırmakta ve hastaların yaşam kalitesi artışı ile günlük yaşama geri dönmelerini sağlamaktadır.
Migren tedavisinde hastaya verilen ilaçlar uzun süreli kullanıma uygun değildir. bu ağrı kesiciler sinir sistemlerine ve his alma duyularına zarar verir.
Geçmişte tedavi edilmesi çok zor olan hastalıkların, biyolojik ilaç devrimi ile artık tedavi edilebildiğini biliyoruz. ancak bu ilaçlar araştırma geliştirme süreçleri ve üretim maliyetleri dolayısı ile hayatı tehdit eden hastalıkların kullanımına önceliklidir.
Migren aşısı (erenumab) olarak tanımlanan ilaçta biyolojik ilaç grubundadır ve temel olarak -aşı- değildir.
Migreni tamamen tedavi etmesi ve sonlandırması gibi bir durum yoktur. enjekte edilen bir ürün olması sebebiyle halk arasında bu adı almıştır.
Bu ilaç trigeminal sinir uçlarından salınan ve damarların genişlemesine neden olan cgrp maddesinin bağlandığı damar üzerindeki alıcıları bloke etmektedir.