Migren Ne Demek?

Migren ne demek ? Migren çeşitleri nelerdir? Migren atakları nasıl başlar? Migren atakları neden başlar? Kadınlarda migren hastalığı. Migren neden kadınlarda daha fazla görülür ? Migren ile ilgili tüm sorularınızın cevabı haberimizde...

07.04.2018-14:44 - (Son Güncelleme: 03.10.2021-14:55)

Migren ne demek ? Migren çeşitleri nelerdir? Migren atakları nasıl başlar? Migren atakları neden başlar ? Kadınlarda migren hastalığı. Migren neden kadınlarda daha fazla görülür ? Migren ile ilgili tüm sorularınızın cevabı haberimizde..

MİGREN NE DEMEK?

Baş ağrıları, seyrek ya da zamansız değil de ataklar halinde oluşuyorsa bu ağrı migren belirtisidir. Migren ağrılarının görülme sıklığı insandan insana değişkenlik gösterir. Bu kapsamda kimi kişiler yılda sadece 1-2 defa migren atağı geçirirken kimi kişiler de tek bir ay içerisinde birkaç defa migren ağrısı ile boğuşur. Migren ağrıları, normal baş ağrısına kıyasla oldukça şiddetli bir şekilde seyreder. Migren ağrısına bulantı, ışığa ve sese duyarlılık eşlik edebilir.

Migren kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülmektedir. 45-50 yaşlarından sonra migren ataklarının azalması beklenmektedir".

MİGREN NASIL ANLAŞILIR?

Ağrı şiddetli hatta çok şiddetli olabilir. Ağrı boyunca bulantı, kusma sık karşılaştığımız yakınmalardır. Hasta ağrı döneminde yemek yiyemez. Işık, gürültü ve kokulardan çok rahatsız olduğu için genellikle loş, sessiz bir odada bir kenarda uzanmayı tercih eder. Uyumakla ağrı geçebilir.

Bu dönemde huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, dikkat azalması, esneme, tatlı yeme isteği gibi belirtiler olabilir. Sinirlilik, aşırı neşe gibi davranış değişiklikleri görülebilir.

MİGREN ATAKLARININ NEDENLERİ NELERDİR?

Bunların başında stres, açlık, öğün atlama, uyku düzenindeki sapmalar, ağır kokular, bazı yiyecek ve özellikle alkollü ve özellikle mayalı içecekler, hava değişimi ya da lodos ve regl dönemleri sayılsa da, bu tetik faktörlerin tümü her migrenli için geçerli değildir.

MİGREN TANISI NASIL KONULUR?

Migren tanısı uzman hekimler tarafından konulmaktadır. Doktor, hastadan gelen şikayetleri dinledikten sonra hastalık hakkında net bir fikir sahibi olabilmek için hastadan birtakım tahliller istemektedir. Ayrıca hastanın MR'a yöneltilmesi de migren teşhisi koyabilmek için önemli bir aşamadır. Bütün bu tetkiklerin ardından doktor bulguları değerlendirir ve bunun sonucunda hastaya migren tanısı koyabilmektedir.

MİGRENİN TÜRLERİ NELERDİR?

Genellikle ağrı öncesi veya ağrıyla beraber tek taraflı, geçici, görsel, duysal veya başka fokal nörolojik bulgular saptanır. Bu bulgular 5-60 dakika sürebilir ve atak sonrası tamamen düzelir. 

MİGREN NASIL GEÇER?

Migren ağrısını geçirmek için şu yöntemler işe yaramaktadır:

Düzenli uyku,

Ağrı kesiciler sık kullanılmamalı,

Sigara içilmemeli,

Karanlık, loş, sessiz bir odada dinlenilmeli,

Ağrının olduğu tarafa soğuk kompres yapılmalı.

Duş alınıp bol su içilmeli,

Önce şakaklara, sonra da gözlerin dışa bakan tarafına hafif hafif bastırarak yapılmalı,

Kişiler doğum kontrol hapı kullanmamalı,

El ve ayakları sıcak suya sokulmalı,

Migren ilacı doktora danışmadan kullanılmamalı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal