Mide şişkinliğine ne iyi gelir, mide şişkinliği nasıl geçer?

Oldukça sık rastlanılan mide problemlerinden biri mide şişkinliğidir. Bizde hayatı zehir eden mide şişkinliği hakkında; mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği nasıl geçer? Sorularının detaylarını sizin için cevapladık…

17.03.2020-15:06 - (Son Güncelleme: 14.04.2022-15:12)

Genellikle yemek yedikten sonra karşılaşılan mide şişkinliği problemi, oldukça sık rastlanılan ağrılı bir durumdur. Bizde sıkça merak edilen mide şişkinliği hakkında; mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği nasıl geçer? Sorularını sizin için haberimizde bir araya getirdik…

Fazla yemek yeme ile ilişkilendirilen mide şişkinliği durumu sık rastlanılan bir mide rahatsızlığı sorunudur. Sanıldığının aksine oldukça ciddi hastalıkların habercisi olabilen mide şişkinliği hakkında merak edilenlere gelin beraber bakalım. 

Mide şişkinliği neden olur?

Oldukça sık görülen mide şişkinliği, mide de biriken gazların etkisiyle meydana gelen durumdur. Mide gaza neden olan durumlar, dışarıdan ağız yoluyla alınan hava, sindirim sonucu meydana gelen gazlar ve vücuttan atılmamış gazlardır. Bu durumlar biriktiğinde ise mide de şişkinlik meydana gelir ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Fakat bazı durumlarda mide de biriken gazlar dışarıya atılmazsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Belirttiğimiz bu durumların haricinde nefes darlığı ile kendini belli ederek kalp rahatsızlıklarına uzanan sağlık sorunları meydana getirebilmektedir. Mide de yaşanan şişkinlik sonucunda sık sık gaz çıkartma isteği yaşanır ve bazı durumlarda mide de daha da fazla şişme görülür. 

Mide şişkinliğinin belirtileri

Sağlıksız ve düzensiz beslenmenin de etkili olduğu ve günlük yaşam konforunu oldukça etkileyen mide şişkinliğinin en yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir;

-Hava yutulmasına neden olan gazlı içecekler

-Gaza neden olabilecek bazı besinler; fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller

-Tokluk hissi veren ancak mide de şişkinliğe neden olan yağlı yiyecekler

-Sarımsak ve soğan gibi besinler çoğu kişide mide şişkinliğine neden olabilir

-Brokoli ve lahana gibi sindirimi zor olan yeşil sebzeler şişkinlik nedeni olabilir.

-Süt ve süt ürünleri

-Lif oranı fazla olan bazı gıdalarda da mide de şişkinliğe neden olmaktadır. Portakal, kayısı ve elma gibi bazı meyvelerde şişkinlik nedeni olarak gösterilebilir

-İçeriğinde yüksek miktarda früktoz olan kurutulmuş meyveler gaz sıkışmasına yol açtığı için midede şişkinlik oluşturabilir.

mide şişkinliği tedavisi

Mide şişkinliğine ne iyi gelir?

-Farklı sebeplere bağlı olarak hem olduğunuzdan daha geniş bir bel çevresine hem de hareket kısıtlamasına sebep olan mide şişkinliğinden kurtulmak için kolay uygulanabilir yöntemler vardır.

-Laktoz içeren süt ürünleri yerine laktozsuz olanları içebilir, lif içeriği fazla, hormonsuz, taze meyve ve sebzeler tüketebilir ve özellikle su tüketimini çoğaltabilirsiniz.

-Şişkinliği artırması kaçınılmaz olan kızartmalar, karbonatlı ve gazlı içecekler ile işlenmiş ve dondurulmuş gıdalardan da uzak durmak iyi bir başlangıç olabilir.

-Tatlıları ve meyveleri hemen yemeklerin ardından yemekten, içecekleri aşırı soğuk ve sıcak olarak tüketmekten kaçınabildiğiniz bir beslenme rutini yaratmak gerekir.

-Bağırsak hareketlerini hızlandıran hormonların salgılanmasına yardımcı olan sporları yapmak da mide şişkinliği ve kabızlık problemlerini büyük ölçüde giderir.

Mide şişkinliğinin nedenleri

İnce bağırsaktaki gazın yoğun basınç yapması sonucu oluşan ve karın bölgesinin yoğun ağrılarla birlikte şişmesi şeklinde ortaya çıkan mide şişkinliğinde bazen ağrılar o kadar şiddetli olabiliyor ki kalp kriziyle bile karıştırılabiliyor. Peki mide şişkinliğine neler neden olur?

-Obezite

-Tek seferde midenin sindirebileceğinden daha fazla yemek yeme, çok hızlı yemek yeme

-Laktoz intoleransı gibi gıda intoleransları ve alerjileri

-Yemek yerken hava yutma

-Gazlı içecekler ve gaz yapan yiyecekler

-Bağırsak parazitleri

-İrritabl bağırsak sendromu

-Kısmi bağırsak tıkanıklığı

-Doğum kontrol hapı kullanımı

-Aşırı alkol tüketimi

-Aşırı tuzlu ve işlenmiş gıda tüketimi

-Düşük proteinli beslenme

-Stres

-Bunların haricinde mide şişkinliği daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Tam olarak teşhis konulabilmesi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Mide şişkinliğine ne iyi gelir? 

-Eğer mide de oluşan şişkinlik ciddi bir hastalıktan meydana gelmiyorsa bazı uygulamalarla tedavi edilebilir 

-Tüketilen besinler şişkinliğe eden olabileceğinden, küçük ve az öğünler yenmeli. Hızlı yeme alışkanlığınız varsa vazgeçmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken gazlı içeceklerden uzak durmaktır.

-Yemek yerken, sindirimin kolay olması ve mide de rahatsızlığa neden olmaması için lokmalar küçük halde yutulmalı ve oldukça çiğnenmelidir. 

-Özellikle midenize dokunan bir besin varsa onlardan uzak durmalısınız.

-Şeker alkolleri genellikle şekersiz yiyeceklerde ve sakızlarda bulunur. Bu tatlandırıcılar genellikle şekere güvenli alternatifler olarak kabul edilir. Ancak yüksek miktarlarda sindirim sorunlarına neden olabilirler. Kalın bağırsağınızdaki bakteriler onları sindirir, gaz ve şişkinliğe neden olur. Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi şeker alkollerinden uzak durulmalıdır. Şekersiz sakızlar ve diğer şeker alkolleri tüketilmemelidir.

-Bir hastalığa bağlı olmayan midedeki şişkinliğine bazı bitkiler ve çayları yararlı olabilmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal