Mide İlacını 5 Yıldan Fazla Kullanmak Riskli!

Genetik faktörlerin dışında mide kanseri kimlerde görülür? Mide kanserine neden olan etkenler nelerdir? Ülkemizde mide kanseri görülme sıklığı erkeklerde mi kadınlarda mı daha fazladır? Mide ilaçları ne kadar süre ile kullanılmalıdır? İşte merak ettiklerinizi sizin için derledik.

23.05.2019-12:52 - (Son Güncelleme: 23.05.2019-13:50)

Mide kanseri erkeklerde akciğer, kolon ve prostat kanserinin ardından 4. sırada, kadınlarda ise meme ve akciğer kanserinden sonra 3. sırada yer alan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Daha sıklıkla 50-70 yaşları arasında ve erkeklerde ortaya çıkar. Mide kanseri yüzde 80 civarında hiç belirti göstermeden de ilerleyebilir, hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı şikayetlerine de sebep olabilir.

MİDE İLAÇLARI NE KADAR KULLANILMALIDIR?  

Mide koruyucu olarak kullandığımız en etkin ilaçlar proton pompa inhibitörü (PPI) olarak adlandırılan ilaçlardır. Bu ilaçlar reflü ve gastrit tedavisinde mide asit salgısını en aza indirgemek amacıyla kullanılır. Mide asidinin ortadan kaldırılması midede olmaması gereken bakteriyel artmaya neden olabilir. Bu ilaçların mide kanserine sebep olduğunu söylemek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Yine de 5 yıldan uzun süre kullanılması tavsiye edilmemektedir.

 40 YAŞINDAN SONRA KONTROLE GİDİLMELİ  

Mide kanseri tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Buna rağmen teşhisi konulan ve tedavi edilen mide kanserli hastaların yüzde 50’sinin tedavisi maalesef başarısız olmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise tanının geç konmasıdır. Her kanserde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhis ile yüksek tedavi başarısı mümkün olabilmektedir. Bu sebeple özellikle 40 yaşından sonra insanlar, mide kanseri ile ilgili bulgular olmasa da endoskopi ile mide iç yüzeyi mutlaka incelenmelidir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal