Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını görmezden geldi: ‘Türkiye’nin garantörlüğünün olmadığı bir çözüm istiyoruz’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüyle ilgili küstah açıklamalarda bulundu. Miçotakis, harekatı işgal olarak nitelerken ‘Türkiye’nin garantörlüğünün olmadığı bir çözüm istiyoruz’ dedi.

23.07.2024-10:02 - (Son Güncelleme: 23.07.2024-10:02) Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını görmezden geldi: ‘Türkiye’nin garantörlüğünün olmadığı bir çözüm istiyoruz’

Miçotakis’ten tepki çeken KKTC sözleri. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıldönümü için Başkan Erdoğan ve devlet erkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen törenlere tam kadro katıldı. Özellikle denizde yapılan geçit töreni Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Aynı zamanda, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis'in daveti üzerine Güney Kıbrıs'ta düzenlenen "kınama" etkinliğine katıldı.

Miçotakis'ten küstah sözler

Etkinliğe katılan ilk Yunan başbakanı olan Miçotakis, Türkiye'yi hedef alan açıklamalarda bulundu. Miçotakis, "Türk askeri ve Türkiye'nin garantörlüğünün olmayacağı bir çözüm istiyoruz" dedi. Kıbrıs Barış Harekatı'nı trajedi olarak nitelendiren Miçotakis, 50 yılın ardından Ada'daki soruna çözüm bulunması için görüşmelerin yeniden başlaması umudunu dile getirdi.

"Hedefimiz birleşmiş bir Kıbrıs’tır’

Miçotakis, konuşmasında şunları söyledi: "Yunan Albaylar Cuntası, 50 yıl önce Kıbrıs'taki milli trajedinin kapısını açtı. İstila ve işgal 50 yıldır devam ediyor. Açılan yara 50 yıldır kanamaya devam ediyor. Kıbrıs'ın kuzeyi işgalin esiri kalmaya devam ediyor. Oldubittileri kabul etmiyoruz. Tek hedefimiz iki bölgeli, iki toplumlu, işgal ordularının bulunmayacağı, modası geçmiş garantörlüklerin olmayacağı, üniter bir devlet, birleşmiş bir Kıbrıs'tır."

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını görmezden geldi: ‘Türkiye’nin garantörlüğünün olmadığı bir çözüm istiyoruz’

"Taviz Vermiyoruz"

Türk-Yunan yakınlaşmasının Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inandığını belirten Miçotakis, "Ancak, Türkiye ile görüşüyor olmamız anlaştığımız ya da taviz verdiğimiz anlamına gelmez. AB üyesi Kıbrıs'a yönelik her tehdit, Avrupa için tehlike anlamına gelir. Kıbrıs'ın işgal altında olan kuzeyinde suni bir oluşum söz konusudur. Türkiye, kutlamaların ya da oylamaların olması gereken gerçek hedefleri ile bağdaşmadığını er veya geç idrak edecektir."

Yunan Bakan Georgiadis'ten skandal sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC'deki açıklamaları Yunan basınında geniş yer bulurken, Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis bir televizyon programında skandal ifadeler kullandı. Georgiadis, "Türklerin 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sloganları beni güldürüyor. Asıl biz satın aldığımız F-35'lerle bir gece ansızın Türkiye'de olabiliriz. F-35'lerle radara görünmeden bir gece ansızın Ankara'da olabiliriz. Yapacağız demiyorum, yapmak istemiyoruz, ama Erdoğan'ın söyledikleri beni güldürüyor. Nasıl, gelecekmiş Yunanistan'a? Ayakkabılarıyla mı? Türkiye, havacılıkta tam bir sıfır" dedi.

Georgiadis, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'yi rahatsız ettiğini öne sürüp Atina yönetiminin güçlü ittifaklara sahip olduğunu savundu. 2020 yazında Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın ABD ve Fransa ile giriştiği ittifaklara atıfta bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis’i uyarmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs'ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Kıbrıs'ta çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız" demişti.

Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Miçotakis ile arasındaki diyaloğu anlatmıştı. "Son NATO zirvesinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile konuştum. 'Aynı gün ben Kuzey Kıbrıs'ta bulunacağım, orada Kuzey Kıbrıs halkına hitap edeceğim. Öğrendiğime göre siz de Güney'de olacakmışsınız, orada hitap edecekmişsiniz. Herhalde birbirimizi rahatsız edecek herhangi bir açıklama yapmayız' dedim. O da benim gibi düşündüğünü söyledi" şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal