Ağrı'da alternatif geçim kaynakları oluşturulması amacıyla yüzde 90 hibeli devlet desteğiyle hayata geçirilen ‘Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi’ kapsamında kurulan seralarda bu yıl 240 ton çileğin hasat vermesi bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile valilik iş birliğinde, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla finanse edilen ‘Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi’ kapsamında ilk etapta projeden yararlanmak isteyen 40 ayrı çiftçinin sera şeklinde çilek bahçesi kurması kararı alındı.
Çiftçilerin evlerinin yanındaki bahçelerinde ya da uygun gördükleri tarlalar üzerinde İl Tarım Müdürlüğü görevlileri koordinesinde bahçeler yapılandırıldı. Maliyetinin yüzde 90'ı devlet tarafından karşılanan ve damlama yöntemli sulama sistemi kurulan bahçelerin büyük bir çoğunluğu bir süre önce kuruldu. Yine görevliler desteğinde çiftçilerce çilek ekilen seraların bazılarında hasat da yapıldı.
‘ÇİFTÇİLERİMİZİN BÜTÇESİNE 50 BİN LİRA KATKI SUNMAYI HEDEFLİYORUZ’
İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, yapımı tamamlanan ve çalışmaların devam ettiği bazı çilek bahçelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Engin, çiftçilere alternatif geçim kaynakları oluşturulması amaçlanan proje ile ilde bitkisel üretim çeşitliliğini artırmak ve çiftçilerin aile bütçesine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
AA muhabirine çiftçilerden olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Engin;
‘Bu sene 240 ton civarında çilek hasat etmeyi ve çiftçilerimizin her birinin aile bütçesine 50 bin lira civarında katkı sunmayı hedefliyoruz. Projelerimiz sadece bununla bitmiyor. Biz yerelde özellikle Sayın Valimiz Osman Varol'un destekleriyle birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Çiftçilerimizden çok güzel dönüşler alıyoruz. 3 yıl önce burada meyvecilik projesi başlatmıştık ve 300 çiftçimize meyve bahçesi kurduk. Kent genelinde 240 bin meyve fidanı diktik. Bu yıldan itibaren inşallah onun da meyve hasadına başlayacağız.’ Dedi.
Ağrı’da yaz mevsiminin kısa olması ve ekonomik koşullar nedeniyle vatandaşlar arasında meyve yetiştirilmesine yönelik olumsuz algının olduğunu hatırlatan Engin, hayata geçirilen projelerle bu düşüncelerin yerini olumlu bir havaya bıraktığını anlattı.
Engin ayrıca, projeler ve farklı üretim alanlarında çiftçileri bilgilendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek; ‘Bu sene sadece İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan yüzde 90 hibeyle kurduğumuz bu çilek bahçelerinden ilin ekonomisine 2 milyon liranın üzerinde katkı bekliyoruz. Bu projenin çiftçilerimizde bir algı değişimi ve dönüşüme neden olacağına inanıyoruz. Bu çilek projesini artırarak devam etmeyi hedefliyoruz. Bir iki bahçemizde çilek hasadına başladık. Kurduğumuz bütün bahçelerde bir aya kadar çilek hasadına başlayacağız.’ diye konuştu.
SICAKLIK ÇİLEĞE LEZZET KATIYOR
Çilek bahçesi kurulan çiftçilerden Adem Aslan da bahçesinin erken kurulmasından dolayı çileklerin yetiştiğini ve hasat sevinci yaşadığını belirterek; ‘Bugüne kadar yaklaşık bir ton çilek hasat ettik. Genellikle çileğin kilosu 12 liradan alıcı buluyor. Tüketiciler çileklerimizi çok beğeniyor. Ağrı'da gece ve gündüz sıcaklık farklı fazla olduğundan dolayı çilekte şekerleme oranı daha fazla, bundan dolayı aroma, tat ve kokusu sebebiyle tüketicilerin çilek talebine yetişemiyoruz. İnşallah Ağrı çileğiyle anılacak. 'Meyve ve çilek yetişmez' gibi ön yargılar vardı. Çileğimiz yetişiyor, olmayacak diye bir şey yok. Yeter ki üretelim, emek ve çaba olsun.’ dedi.
Çiftçi Hayrettin Konyar ise kentin bu tür güzel projelerle anılması gerektiğini ve çilek hasadını heyecanla beklediklerini dile getirdi.
Seraların tamamından bu yıl 240 ton yıllık ürün bekleyen çiftçiler, kışın sert geçmesi ve iklim koşulları yüzünden ‘meyve sebze yetişmez’ denilen kentte çilek üretip gelir elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.