Metil Alkol Cilde Değdiğinde Bile Zehirliyor

Sahte içki yapımında kullanılan metil alkolün yalnızca içkide değil parfüm ve kolonyada da kullanılmaması gerekir. Cildin emilimi fazla olduğu için kullanılması durumunda zehirlenmelere neden olabilir.

13.10.2020-15:07 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-16:17) Metil Alkol Cilde Değdiğinde Bile Zehirliyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, birçok kişinin ölümüne neden olan, sahte içki olarak da bilinen metil alkolün zararlarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Metil alkolün etil alkolden çok daha uygun bir fiyata satıldığına dikkat çeken İkizceli, metil alkolün sanayide kullanılan bir alkol çeşidi olduğunu, antifriz ve araçların cam temizleyicileri gibi kimyasal temizlik ürünlerinde bulunduğunu söyledi.

İkizceli, sahte içki tüketildiği zaman bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikâyetlerin baş gösterdiğini fakat bu belirtilerin sahte olmayan içki içildikten sonra da görülebilmesinden dolayı hastaların sağlık kuruluşlarına başvurmada geç kalabildiğini söyledi.

Sahte içkinin en önemli belirtisinin görme bozukluğu olduğunun altını çizen İkizceli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Eğer bulantı ve kusmanın üzerine görme bozukluğu da yaşanıyorsa o zaman sahte içki alınmış olma ihtimali yükseliyor. Bu durumda hemen tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle görme bozukluğu bulanık görmekten görememeye kadar ilerleyebiliyor. Görememe durumu kalıcı olabiliyor. Bir kişi içki içtiyse ve göremiyorum ya da bulanık görüyorum diyorsa yüzde 99,9 metil alkol tüketmiştir. Az bir tüketim sonrasında da bulantı, kusma, mide ağrısı oluyorsa metil alkolden şüphelenmek gerekiyor.’

Prof. Dr. İbrahim İkizceli, sahte içki tükettikten 1-2 saat asonra bulantı ve kusma belirtilerinin başladığını, görme bozukluğunun ise içkinin miktarına göre 4-5 ile 8-10 saat arasında ortaya çıkabildiğini sözlerine ekledi.

GÖRME BOZUKLUĞU YAŞANMADIYSA KURTULMA ŞANSI YÜZDE 80’DİR

Alkol tüketiminden sonra bulantı ve kusma şikâyetleri görüldüğü için acil servise başvuran bir kişinin kan gazının kontrol edildiğini, hastane şartları elverişliyse etil alkol seviyesinin incelendiğini belirten İkizceli, tetkikler sonucunda kan gazı değerleri değişmiş, etil alkol seviyesi de düşükse metil alkol almış olma ihtimalinin ortaya çıktığını söyledi.

Sahte içki tüketildiğinin belirlenmesi durumunda, basit, orta ve ağır vakalara üç farklı tedavi yöntemi uygulandığını söyleyen İkizceli, ‘Birincisi, basit olan vakalarda hastaya etil alkol veriyoruz. Metil alkol zehirlenmesinde etil alkol antidot gibi kullanılıyor. Bu şekilde kişiyi kurtarma şansımız yüksek. Orta vakalarda eğer imkan varsa fomepizol kullanıyoruz. Eğer ağır vakaysa da diyalize alıyoruz’ dedi.

İbrahim İkizceli, az miktarda metil alkol tüketildiyse ve görme bozukluğu henüz yaşanmadıysa kişinin kurtulma şansının yüzde 80'lerde olduğunu, fakat görme bozukluğu yaşandıysa ve kan değerleri bozulduysa bu şansın yüzde 20-30'larda seyrettiğini kaydetti.

‘METİL ALKOLÜ İŞLEMDEN GEÇİRİP NORMAL İÇKİYMİŞ GİBİ SATIYORLAR’

Prof. Dr. İkizceli, zehirlenmenin kaçak, ucuz veya nereden geldiği belli olmayan içkiler tüketildiğinde yaşandığını vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

‘Mümkünse alkol tüketmesinler ama içeceklerse ucuz alkol almasınlar. Alkolle imal edilmiş ürünlerin de ucuzunu kullanmasınlar. Metil alkolün yalnızca içkilerde değil, parfüm ve kolonyalarda da kullanılmaması gerekiyor. Çünkü ciltte de emilimi yüksek olduğu için zehirleyebiliyor. Ucuz kolonyalarda da maalesef ki metil alkol kullanılıyor. Bir kişi ucuz kolonyaları sık sık kullanırsa, bundan dolayı metil alkol zehirlenmesi yaşayabiliyor. Yani, metil alkol cilde temasla dahi zehirleme yapabiliyor. Bu nedenle kaynağı belli olmayan kolonya kullanımından ve alkol tercihinden kaçınılması gerekiyor.’

‘KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN, MARKASIZ ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN’

Prof. Dr. İbrahim İkizceli, ‘fırsatçı’ olarak tanımladığı bazı kişilerin, etil ve metil alkolün tadı ile kokusu birbirine benzediği için insan sağlığını gözetmeden, etil alkol yerine metil alkol kullandıklarını, renklendirip, sulandırıp, koku ekleyip metil alkolü normal içkiymiş gibi sattıklarını ve bundan kar elde ettiklerini söyledi.

Sahte içki satışının bu kişilerce ‘hızlı para kazanma metodu’ olarak görülen bir sistem olduğunu belirten İkizceli, ‘Zaman zaman (zehirlenme vakalarının) pik yapmasının sebebi zaten bu. Birisi çıkıyor para kazanmak için özellikle çok fazla içki tüketilen yerlere ucuza satıyor bunları. Ucuza satınca tabii alan kişi de mantığını sorgulamıyor ve araştırmıyorsa o zaman sahte içki dağıtmış oluyor müşterilerine’ dedi.

Prof. Dr. İkizceli, insan vücuduna zararlı olacak ürünlerin üretimine Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının müsaade etmediğinin altını çizerek, vatandaşları ‘Kaynağı belli olmayan, markasız, herhangi bir yerden alınan ürünleri kullanmayın’ diye uyardı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal