Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, atmosferde en sık rastlanılan alerjenlerden olan polenlerin taşınımında rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık, nem ve yağış gibi meteorolojik parametrelerin etkili olduğu düşünüldüğünde, bu alanda yapılan çalışmalarda, meteoroloji bilimine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi. Bu bilgi ışığında MGM ile Ege Üniversitesi, kamu kurumları ile üniversiteler arasında örnek bir işbirliğine imza atarak, yeni bir proje çalışması başlattı.
İZMİR PİLOT İL OLACAK
Proje kapsamında Ege Üniversitesi kampüsünde polen ölçümleri yapan cihazın bir eşi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kampüsüne kuruldu. Böylece polen ölçümleri, ilgili meteorolojik parametrelerin ölçüldüğü yerde yapılacak. Polenlerin atmosferde hareketini ve yayılmasını etkileyen yağış, nem, sıcaklık, rüzgâr yönü ve hızı gibi meteorolojik parametrelere ilişkin tahmin bilgileri hazırlanarak Ege Üniversitesi tarafından yapılacak polen tahminlerine katkı sağlanacak.
POLENLERE KARŞI UYARILAR YAPILACAK
Ölçülen polen verileri, haftalık meteorolojik tahminlerle birlikte değerlendirilecek, polenlere bağlı hastalıklar konusunda hazırlanacak uyarılar ve bilgiler ise Ege Üniversitesi internet sitesi üzerinden vatandaşlarla paylaşılacak. Ayrıca bu çalışmalar kapsamında polen ölçüm cihazının, otomatik örnekleme ve analiz yapan daha gelişmiş bir modeli, MGM ve Ege Üniversitesi tarafından yürütülecek ortak bir AR-GE projesiyle yerli ve milli bir ürün olarak geliştirilip üretilecek. Diğer yandan bu alanda diğer ülkelerdeki uygulamaların incelenmesine devam edilecek ve İzmir’deki proje diğer illere yaygınlaştırılarak polen ölçüm ve tahmin ağı genişletilecek.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.