Metaverse kavramı bizim hayatımıza Ekim ayının sonunda girdi ve çok çok uzun süre çıkmayacağa benziyor. İnternetin yeni sıçrama tahtası olarak görülen Metaverse, birçok büyük şirketin şimdiden kalbini çalmış durumda. Herkes bu sanal evren mantığı trenin binmek, o kar dolu vagonu kaçırmamak istiyor. Facebook’un ilk kurşunu sıktığı bu ortamda Microsoft, Google ve daha birçok büyük firma trene çoktan atladı bile.
Metaverse Meta ve Universe kelimeleriyle oluşmuş bir birleşik kelimedir. Evrenötesi anlamına gelir. Kendisi, dünya gibi bir evrendir, içinde yaşanılır. Bunun için hiçbir fiziksel uğraşa gerek yoktur. Sadece evrene girmek için kullanılması gereken aracı cihazları kullanmak yetmektedir. Roblox, metaverse fikrinin pratiğe geçmiş ilk evrenidir. Tanım olarak kurgusal evrendir. Her metaverse, birbirinden farklı bir evrendir.
Kolektif bir şekilde kullanılabilir sanal alan ya da üç boyutlu sanal alanların birleştirilmesiyle oluşturulur. Amaçlanan şey, insanların internette sadece vakit geçirmesi değil, hayatlarını internette yaşamasıdır. Metaverse için Matrix ötesi bir evren sunumu yapılabilir. Sanal evrenin içerisinde yer alma, şu anlık sadece kullanılacak araçlar üzerinden gerçekleştirilebilmekte. Sandbox, Decentraland da bir metaverse olarak tanımlanmaktadır lakin kendisi internet üzerinden girilip para kazanılabilir.
Bütün büyük şirketlerin bu trene atlamasının tek bir sebebi var; büyük bir ekonomiyi vaat etmesi. Anlık olarak zaten devasa bir kütleye sahip olan dijital evren, metaverse ile birlikte büyük bir sıçrayışa adım atıyor. Avatarların önemli bir konu haline geleceği bu dünyada satılacak kıyafetler, avatarlar, küreselleşen dünya ile birlikte insanların alışveriş isteklerinin daha genişlemesi, en çok da arsa satın alımı.
Dünyada iklim değişikliği mantığı çerçevesinde emlak alımları ve yatırım yöntemi değişiyor. Doğayı korumacı ve sıfır emisyon mantığı çerçevesinde insanların satın alacağı arsa oranı gittikçe düşüşe geçmiş durumda. Birçok şehrin artık büyüme seviyesinin en üste çıkması sebebiyle insanlar gelişmemiş şehirlerde arsa satın alıyor ama bu da değişme aşamasında. Metaverselerin gelişip çoğalmasıyla birlikte sanal evrenlerde arsa satın almalar yükselmiş durumda.
Metaverse arsa satın almak için ilk olarak Metaverse coin alınması gerekiyor. Çünkü her sanal evrenin kendi parası vardır. Token denilen paralar yoluyla arsa satın alınmaktadır. Alınan paralarla evrenden arsa satın alınıp o arsayı geliştirerek geri satılabilir ya da elde tutulabilir.
NFT, metaverse fikrinin yatırım yolundaki en önemli dayanağıdır. Mantık, Metaverse evreninde satın alınan arsanın üzerinde geliştirme yapıp satılmasıdır. Geçtiğimiz günlerde Sandbox evreninde bir yat 400 bin dolardan fazlaya NFT olarak satıldı. Satın alan kişi, bu işlemi yatırım olarak gerçekleştirdi. İnsanlar artık aldıkları arsaları geliştirip satmaya çalışıyor. Yatırım mantığı, metaverse evreninin yeni geçer akçesidir.
Metaverse projeleri arasında fiyatlar sürekli fark etmektedir. Özellikle yeni çıkan coinlerden arsa satın almak çok daha mantıklıdır.
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Pandemi ile birlikte yükselen evde iş toplantısına girmenin gelecekte daha üst seviyeye çıkacağını, bunun da metaverse yoluyla olacağını düşünüyor. Gates, Önümüzdeki iki veya üç yıl içinde, çoğu sanal toplantı, dijital avatarları olan bir 3 boyutlu alan olan metaverse’te olacaktır diye düşünüyorum. Hem Facebook hem Microsoft kısa süre önce bu konu hakkındaki vizyonlarını açıkladılar. İnsanlar avatarlarını insanlarla tanışmak için kullanacaklar. İfadelerinizi, beden dilinizi ve sesinizin kalitesini ayarlamak için hareket yakalama eldivenleri ve sanal gerçeklik (VR) gözlüklerine ihtiyacınız olacak ama şu anda bu kalabalıkların elinde olan bir teknoloji değil." sözlerini sarf etti.
NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. TÜM SORUMLULUK OKUYUCUYA AİTTİR.