Mersin'deki Anemurium Antik Kenti'nde Bulunan Sporcu Yazıtı Tarihe Işık Tutuyor

Mersin'deki Anemurium Antik Kenti'nde yeni bulunan yazıt, Roma döneminde spor organizasyonlarının yapıldığını gösteriyor.

17.10.2024-11:17 - (Son Güncelleme: 17.10.2024-11:17) Mersin'deki Anemurium Antik Kenti'nde Bulunan Sporcu Yazıtı Tarihe Işık Tutuyor

Mersin'deki Anemurium Antik Kenti'nde Tarihi Bir Bulgu

Mersin'de yer alan Anemurium Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, Roma dönemine ait bir sporcu yazıtı bulundu. Bu yazıt, milattan önce 4'üncü yüzyıla kadar uzanan tarihi kalıntılar arasında yer alıyor ve 13 satırdan oluşuyor.

Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Antik kentte yürütülen arkeolojik kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki ekip tarafından Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülüyor. Bu süreçte, antik kentin "liman hamamı" olarak adlandırılan bölgesinde önemli bulgular ortaya çıkarılmıştır.

Vali Pehlivan'dan Değerlendirme

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, kazı hakkında bilgi almak üzere Tekocak'la bir araya geldi. Pehlivan, yazıtın tarihi olarak büyük bir öneme sahip olduğunu belirtirken, "Sporun birleştirici gücünü ve 2 bin yıl önceki spor organizasyonlarını gözler önüne seriyor," dedi.

Anemurium'un Önemi

Vali Pehlivan, antik yapının bir ören yeri olarak açılması durumunda büyük bir ziyaretçi akınına uğrayabileceğini ifade ederek, "Bu tür eserlerin ortaya çıkması, Anemurium'un kültürel mirasının güçlenmesine yardımcı olacak. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için çalışmalarımız sürüyor," şeklinde konuştu.

Tekocak'ın Açıklamaları

Kazı başkanı Prof. Dr. Tekocak, buldukları yazıtın 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğinde olduğunu belirtti. "Bu tür yazıtların diğer kentlerde bulunduğunu biliyoruz ama 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıt bulmamız ilk defa gerçekleşiyor," diyerek yazıtın önemini vurguladı.

Yazıt, rençber Flavianus'un her 5 yılda bir yarışma düzenlediğini ve bu yarışmada Kaikilianos adlı sporcunun şampiyon olduğunu göstermektedir. Tekocak, aynı alanda daha önce bir kadın heykeli de bulduklarını hatırlatarak, bulguların bölgenin tarihi önemine işaret ettiğini kaydetti.

Mersin'de, milattan önce 4'üncü yüzyıldan itibaren varlığı bilinen Anemurium Antik Kenti'nde devam...

Mersin'de, milattan önce 4'üncü yüzyıldan itibaren varlığı bilinen Anemurium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen ve bir sporcu adına hazırlanmış yazıt bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal