Merkez Bankası’nın Mayıs ayı toplantısı ne zaman? Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak! Faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum

Merkez Bankası, 2022 Mayıs ayı toplantısına hazırlanıyor. Piyasaların odağında Merkez Bankası toplantısından çıkacak faiz kararı yer aldı. Merakla beklenen faiz kararı öncesi, Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Saat kaçta? Karar öncesi piyasalarda ve döviz kurlarında durum ne? İşte merak edilen soruların yanıtları…

26.05.2022-13:34 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-13:34) Merkez Bankası’nın Mayıs ayı toplantısı ne zaman? Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak! Faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum

Merkez Bankası faiz kararını belirlemek için masaya oturacak. Para Politikası Kurulu Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak olan TCMB, toplantı sonrası faiz kararını açıklayacak. Merakla beklenen toplantının saat kaçta yapılacağı merak konusu olurken, faiz kararının açıklanmasından önce piyasaların ve döviz kurlarının durumu da araştırılmaya başlandı. 

TCMB, Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleştirilecek toplantının ardından, bugün faiz kararını açıklayacak. Toplantıdan çıkacak olan faiz kararı sonrası piyasalar ve döviz kurları da doğrudan etkilenecek. Borsa İstanbul’da etkileri olacak olan karar milyonlarca kişinin takibinde.

Borsa İstanbul

Faiz kararı öncesi piyasadaki son durum ne?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Mayıs 2022 faiz kararını, 26 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantı sonrası, saat 14:00'de açıklayacak. Faiz kararıyla birlikte faiz karar metni de ekonomistlerin radarında yer alıyor. Faiz metninin gelecek dönemin para politikasına yönelik mesajlar içermesi açısından önemlidir. 

Faiz toplantısını değerlendiren analistler, Mayıs ayı toplantısından da farklı bir faiz kararı çıkmayacağını düşünüyor. Merkez Bankası, 2022 yılında yapılan ilk 4 faiz toplantısında da politika faizini yüzde 14'te sabit tutmuştu.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi 2 anket döneminde de yüzde 14 olarak belirlendi. 

Döviz kurlarında son durum ne?

Fed'in faiz artırım hamleleri nedeniyle dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Bunda Haziran ayında başlayacak bilanço küçültme hazırlıkları da etkili oldu. Dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde dolar, 16,00-16,35 TL sularında seyrediyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz artırım sürecinin Temmuz ve Eylül ayında başlayacağını belirtti. Bu açıklamayla birlikte Euro, küresel piyasalarda değer kazandı. Merkez Bankası faiz kararını açıklamadan önce Euro, 17,20-17,50 TL sularında seyrediyor.

Dünya genelinde resesyon endişelerinin artmasıyla birlikte güvenli liman arayışı başladı. Bu güveni yatırımcılara veren altın fiyatları da yükselmeye başladı. Gram altın 5 ayın rekor seviyesine ulaşarak 969 TL’yi gördü. Merkez Bankasının faiz kararı öncesinde gram altın fiyatı 970-979 TL sularında seyrediyor.

dolar

2022 yılında yatırımcılara yüzde 25 kar sağlayan Borsa İstanbul’da geçtiğimiz günlerde dengelenme süreci ve kar satışları takip edildi. Merkez Bankası faiz kararı öncesinde Borsa İstanbul’da endeks 2400 puanı aşarak primli seyretti. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,81 değer kazancı sağlayarak günü 2.418,10 puanla kapattı. Önceki kapanışa oranla 43,10 puan artış gösteren BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 34,4 milyar lira seviyesine geldi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,61 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 2,92 değerlendi. Sektör endekslerinde en çok getiriyi holding sağlarken, en büyük düşüş ise yüzde 5,47 gerileyen sporda oldu.

Analistler küresel piyasalarda oynaklığın sürdüğünü belirterek, bu akşam açıklanması beklenen ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanaklarının beklendiğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.350 puanın destek, 2.420 ve 2.470 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade edildi. 

Merkez Bankası'nın açıkladığı Nisan 2022 faiz karar metninde, “Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmiştir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.” İfadeleri kullanılmıştı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal